Films in Kriterion rond Bevrijdingsdag

8540-586-4844 & 5 mei in Kriterion: film, debat & expo
In samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert Kriterion een speciaal film- en verdiepingsprogramma op Herdenkings- en Bevrijdingsdag. Zondag 4 mei staat in het teken van de vervolging van homoseksuelen in Nazi-Duitsland en bezet Nederland; op 5 mei besteden we onder andere aandacht aan het verwerken van oorlogstrauma’s door middel van humor.
4 mei
Op 4 mei besteden we aandacht aan de vervolging van homoseksuelen in Nazi-Duitsland met de documentaire Paragraph 175 (Rob Epstein & Jeffrey Friedman, 2000). De film vertelt het verhaal van verschillende mannen en vrouwen die door de Nazi’s werden gearresteerd op grond van Paragraaf 175, een bepaling van het Duitse strafwetboek dat ‘sodomie’ strafbaar stelde. Nagesprek met Lonneke van den Hoonaard, directeur van het Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief (IHLIA), en Anna Tijsseling, die haar proefschriftproject schreef over homoseksuele zedendelicten rondom de Duitse bezetting en als post-doc onderzoeker voor het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies werkte.
Aansluitend op Paragraph 175 en in samenwerking met het Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief (IHLIA), is de expositie ‘Wie kan ik nog vertrouwen? Homoseksueel in nazi Duitsland en bezet Nederland´ te zien in de foyer van Kriterion. De tentoonstelling is geheel gewijd aan vervolging en verzet van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen onder de nazi’s en de Duitse bezetting.
5 mei
Op 5 mei staat de verwerking van oorlogstrauma’s, en in het bijzonder verwerking door middel van humor, centraal. De documentaire Comedy Warriors: Healing Through Humor (John Wager, 2013) is een portret van vijf Amerikaanse veteranen die gehandicapt zijn geraakt in Irak en Afghanistan en nu een carrière als stand-up komiek najagen. In hoeverre kan humor helpen bij het verwerkingsproces? We praten er over na met Sibe Doosje, deskundige op het gebied van humor en psychologie, en Ed Brouwer, oprichter en voorzitter van Wounded Warriors Nederland. Het gesprek wordt geleid door journalist Rutger Lemm, die zelf een tijd actief was als stand-up comedian.
Tijden en prijzen
Paragraph 175: zondag 4 mei, 15:00, €8,- of gratis met Cineville
Comedy Warriors: maandag 5 mei, 20:00, €8,- of gratis met Cineville
De expositie´Wie kan ik nog vertrouwen? Homoseksueel in nazi Duitsland en bezet Nederland´ is van 20 april t/m 11 mei gratis te bezichtigen in de foyer van Kriterion.

Sunny Derks: nieuwe stagiaire

Sunny Derks

Sinds een paar weken heeft COC Amsterdam een nieuwe stagiare: Sunny Derks. Wie is hij, en wat komt hij doen?

Het zal toeval zijn, maar Sunny is een vrolijke jongen van 24 jaar met een zonnig humeur. En om de vraag naar die naam maar gelijk uit de weg te ruimen: zijn ouders wilden hem eigenlijk Sonny noemen, naar Sonny Crockett, de held van de toen populaire tv-serie Miami Vice, maar er ging iets mis. Net als Oprah eigenlijk Orpah had moeten heten. Hij werd in 1989 1993 in Belfeld (Limburg) geboren en is als student van de opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming van de Hogeschool Arnhem Nijmegen bij COC Amsterdam terechtgekomen.

Waarom juist hier? Sunny: “Ik wilde in mijn werk dichter bij mijzelf komen, en ben daarom stage gaan lopen bij COC Nijmegen. Daar heb ik een geweldige tijd gehad. Voor wie even vergeten was wat opbouwwerk is: je helpt groepen mensen, meestal in een achterstandspositie, zichzelf te organiseren en te verbeteren. Eén van de projecten daar was de herdenking van Transgendergedenkdag: we hadden een herdenking en met een man of zeventig hebben we ballonnen opgelaten. Het moment waarop de ballonnen de lucht in werden gelaten gaf me kippenvel. Er heerste een saamhorig, plechtig gevoel onder het publiek dat ik echt van binnen kon voelen. Op dit moment voelde ik echt de waardering, de voldoening, waar ik het allemaal voor had gedaan. Omdat het mij bij het COC goed beviel ben ik in Amsterdam gaan solliciteren.”

“Ik heb een wat aparte schoolloopbaan achter de rug: begonnen op het VMBO, daarna een recreatieopleiding, waar ik ontdekte dat ik het animatiewerk, theater spelen, erg leuk vond. Mede daarom ben ik daarna een MBO theateropleiding gaan doen. Omdat daarin weinig werk te vinden is, ben ik verder gaan nadenken en uiteindelijk Culturele Maatschappelijke Vorming op hbo-niveau gaan doen, waar ik me helemaal op mijn plaats voel. Ik dacht altijd dat ik niet erg theoretisch was maar nu ik er middenin zit gaat het veel beter dan verwacht. Ik ben nu met het derde jaar bezig. Deze opleiding richt zich vooral op groepswerk: geen individuele hulpverlening maar meestal minderheden als daklozen, moslima’s of hangjongeren. De creativiteit zit erin zulke groepen op gang te helpen, en vooral door ze zelf te activeren. Wat werkt het beste voor een bepaalde groep? Zo moeten jongeren vaak leren samen te werken. Je moet dan een passend project verzinnen met de juiste omstandigheden. Doe je een buurtbarbecue, dan ga je niet alles betalen maar probeer je ze te laten organiseren dat iedereen zelf iets meeneemt. Meestal lukt het me wel iets nieuws te verzinnen.”

“Mijn familie is erg vernederlandst, dat ik homo ben was geen probleem. Je leeft in Venlo wel in een kleine gemeenschap, dus iedereen weet het en je wordt wel gelabeld als ‘die homo’. Ik kom uit een Nederlands-Indische familie, mijn opa en oma zijn Javaans. Mijn vader is echt Limburgs, uit een klein dorpje. Hij is vrachtwagenchauffeur, mijn moeder zit ook in de logistiek. Mijn ouders hebben mij enorm gestimuleerd om mijn eigen interesses te zoeken en te volgen. Door de opleiding kwam ik in Nijmegen terecht en dat kwam goed uit want ik was Venlo wel ontgroeid. Inmiddels was ook mijn relatie over; ik was nog niet klaar om mij te settelen en veel thuis te zijn. Ik ben immers nog maar 24. Ik kwam ook al regelmatig in Amsterdam, en wilde daar al langer heen. Ik woon nu op een kamertje in de Bijlmer.“

“Zelf is mijn coming out voortgekomen uit informatie en contacten via internet. Ik was verliefd op iemand die ik nog nooit gezien had. En ik was redelijk vroeg, en alles viel voor mij snel op zijn plaats. Toch zie ik wel de oppervlakkigheid van internet en ik denk wel dat mensen elkaar willen blijven ontmoeten. “

“Nogmaals, ik wilde een stage bij het COC omdat ik het dicht bij mezelf wil zoeken. De eerste jaren van mijn opleiding heb ik breed rondgekeken; ik wil overal inzetbaar zijn, maar ik ben op een gegeven moment van koers veranderd. Mijn stage bij COC Nijmegen was geweldig. Naast de eerder genoemde transgendergedenkdag heb ik daar een vrijwilligersavond georganiseerd. We wilden meer saamhorigheid creëren en de motivatie versterken. Aan het eind hadden de vrijwilligers een eigen tekst over hun motivatie gemaakt op de melodie van een bekende hit; ik was apetrots dat het gelukt was.”

“Hier in Amsterdam moet het vrijwilligersbeleid herschreven worden. Er staat nog te weinig op papier, bijvoorbeeld over wat de organisatie en de vrijwilliger over en weer van elkaar verwachten. Als er wat fout gaat heb je niets om op terug te vallen. Het gaat onder leiding van Peter de Ruijter, Gerard Toussaint en Gerald Jansen. We gaan ook kijken bij andere COC’s, en er moet natuurlijk een implementatieplan gemaakt worden. Een tweede activiteit gaat over de samenhang tussen de verschillende groepen; het is nu zo dat er maar weinig onderling contact is. Misschien kunnen we daar iets aan verbeteren.”

“Verder ben ik samen met Jay coördinator van jongerengroep Jong&Out. Er is behoefte aan structuur en begeleiding, en uiteraard gaan we proberen het de groep zelf te laten doen. Ik vind het een enorm leuke groep; het is bewonderenswaardig dat sommigen, hoewel ze erg jong zijn, toch de moed hebben om steeds terug te komen. Dit heb ik zelf tijdens mijn jeugd wel gemist in het provinciale Limburg”.
“Qua locatie zit ik bij COC Nederland aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam. In het pand aan de Rozenstraat is overdag meestal niemand, dus daar zou ik helemaal alleen zitten. Omdat bij COC Nederland veelal betaalde krachten aan het werk zijn, is de sfeer er uiteraard wel anders dan wanneer je met vrijwilligers werkt.

PAUL ROGGEMA

 

 

 

Joodse boot op Gay Pride

exodaysBarbara Barend en Onno Hoes op Joodse Boot tijdens Amsterdam Gay Pride 2014
EXODAYS is een internationaal evenement voor LHBT Joden dat gehouden wordt tijdens Amsterdam Gay Pride 2014. Hoogtepunt is de Joodse Boot, die officieel onderdeel zal uitmaken van de wereldberoemde Amsterdam Gay Pride Canal Parade (zaterdag 2 augustus 2014).

Ambassadeurs
Onno Hoes, burgemeester van Maastricht en voorzitter van het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI) heeft vandaag te kennen gegeven ambassadeur van EXODAYS te zijn. Hij zet zich hiermee in voor de zichtbaarheid en de verbondenheid van LHBT Joden, een groep waar hij zelf toe behoort. Ook sportjournalist Barbara Barend, die ook tot de doelgroep behoort, is ambassadeur van het evenement dat plaats zal vinden van 1t/m 3 augustus 2014.

Beide ambassadeurs zullen tijdens Amsterdam Gay Pride meevaren op de Joodse Boot, de heer Hoes houdt wel een slag om de arm in verband met de vakantieplanning.

Meer informatie www.exodays.net en Facebook (Exodays)

Maak een video voor Europa

unnamedIn mei zijn er Europese verkiezingen. Vanuit ILGA Europa (de internationale LGBT beweging) wordt er een video campagne opgezet waar bekende en ‘gewone’ LGBT-ers hun oproep kunnen doen. Nu iedereen een smartphone met videofunctie heeft kan je zelf meedoen.

Kijk hier naar de demo video.

Tips:

 • Kijk normaal en relaxed; probeer het desnoods een paar maal
 • ILGA suggereert twee teksten:
  Script 1
  My name is [insert your name], I am from [insert your country].
  My country has made great progress for LGBTI people It took decades – the EU came out and made a difference.

  Script 2
  My name is [insert your name], I am from [insert your country]. In my country LGBTI people have so much more to fight for. We need the EU to come out.

 • Zorg dat er geen logo’s en banners op de achtergrond te zien zijn. 

Stuur je video rechtstreeks naar nanna@ilga-europe.org.

Happy filming!

Zie ook www.ilga-europe.org.

Vacature COC Amsterdam: Penningmeester

penningmeesterEén van de taken van het bestuur van de vrijwilligersorganisatie COC Amsterdam is het financieel beheren van de organisatie. Namens het bestuur wordt deze taak uitgevoerd door de penningmeester. Deze beheert de  financiën en bereidt de verantwoording voor. Om tot een goede verantwoording te komen werkt de penningmeester samen met een door devereniging ingehuurd professioneel administratiekantoor.

De penningmeester past op de centen en zoekt de financiële middelen.

 

Hij/zij vertaalt beleid in geld. De penningmeester heeft een aantal taken:

• het financiële beheer voeren:

 • o contact houden en afstemmen met boekhoudkantoor
 • o het opstellen van een financieel jaarverslag of dit laten doen onder supervisie
 • o goedkeuren en verrichten van betalingen
 • o het afhandelen van de dagelijkse financiële zaken

• het jaarlijks opstellen van de begroting

• het bewaken van de begroting

• overleg voeren met / informeren van de Kas Controle commissie

• het (doen laten) werven van financiële middelen:

 • o subsidies
 • o fondsen
 • o donateurs
 • o sponsors
 • o contributies
 • o deelnemersbijdragen
 • o acties

• zorgdragen voor onkosten- en vrijwilligersvergoedingen

• het regelen van fiscale, juridische zaken en verzekeringen

 

De penningmeester kan bepaalde taken delegeren aan andere bestuursleden / vrijwilligers, bijvoorbeeld fondsen en sponsoren werven. Als er geld voor is kunnen bepaalde taken aan betaalde krachten worden besteed, bijvoorbeeld het opstellen van het financieel verslag. De penningmeester blijft wel zelf verantwoordelijk.

Vanuit de functie heeft de penningmeester contacten met alle geledingen binnen de organisatie van COC Amsterdam, en met een fors aantal organisaties daarbuiten. Het is dan ook van belang, dat de penningmeester in staat is om op verschillende niveaus soepel en effectief te communiceren.

Gelet op de fase waarin de organisatie zich bevindt, is het een pré als de penningmeester zich betrokken voelt bij het (verder) ontwikkelen vanuit de bestaande financieel-administratieve organisatie.

Gezien op de huidige samenstelling van het bestuur is er voorkeur voor invulling van de functie door een vrouw.

Het profiel van de penningmeester (vrijwilligersfunctie)

 • o Hoort tot de doelgroepen van COC Amsterdam (LHBT)
 • o Herkent zich in de visie, missie en doelstellingen van COC Amsterdam
 • o Heeft tenminste HBO-niveau
 • o Ervaring in soortgelijke functie of relevante beroepsmatige ervaring
 • o Heeft goede contactuele en communicatieve vaardigheden
 • o Is collegiaal en samenwerkingsgericht
 • o Heeft plm. 6 uur per week tijd voor de vrijwilligersfunctie (indicatief en zelf in te delen)
 • o Is beschikbaar voor de noodzakelijke vergaderingen en bijeenkomsten

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd in deze vrijwilligersvacature? Stuur dan een korte motivatie en je CV naar info@cocamsterdam.nl t.a.v. Peter de Ruijter. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om een kennismakingsgesprek te plannen.

Schoonspringer Tom Daley is helemaal homo

Tom DaleyVijf maanden nadat hij liet weten dat hij ‘ook’ op mannen valt, komt schoonspringer Tom Daley uit de kast als homo. De 19-jarige schoonspringer vertelt in het Britse programma Celebrity Juice hoe het precies zit. ‘Ik vond het doodeng om uit de kast te komen.’

Op de vraag waarom hij aanvankelijk de deur naar de dames hield, zegt Tom: ‘Ik deed mijn coming out op YouTube omdat ik precies wilde laten weten hoe ik me voelde, zonder dat iemand mijn woorden verdraaide. Dat deed ik omdat mensen constant aan het graven waren en vragen stelden. Ik heb het eerst aan mijn familie verteld voordat ik het met de rest van de wereld vertelde. Ik was doodsbang want ik wist niet hoe iedereen zou reageren.’

Over de dames zegt Tom dus niets, maar wel over zijn huidige relatie. Vijf dagen nadat Tom op YouTube uit de kast kwam, werd bekend dat hij een relatie heeft met de twintig jaar oudere scenarioschrijver Dustin Lance Black (Milk). Volgens Tom gaat het nog steeds goed. “Het was liefde op het eerste gezicht. Nog nooit eerder had ik zoiets gevoeld. We waren op een feest en ik heb de hele avond geen woord tegen hem gezegd. Ik wist niet eens of hij wel homo was, maar toch maakte ik de eerste move. Ik tikte ‘call me’ in zijn telefoon met een smiley erachter. De volgende dag kreeg ik een sms.’

‘I am a gay man now’

Goed nieuws: Bear Pride groot succes

AMSTERDAMSE HORECA VINDT DE WEG OMHOOG?

Wie het weekend van 22 maart in de jeans- en fetish-bars van Amsterdam probeerde binnen te komen, geloofde zijn ogen niet. Barstensvol. Bij sommigen moest je zelfs wachten tot er iemand wegging. En dat terwijl al jaren geklaagd wordt dat het voorbij is met “Amsterdam Gay Capital Of The World”. Wat is er aan de hand; heeft het zakenleven een magische formule teruggevonden, ergens in een darkroom of zo?

Het is eenvoudiger. Het was Bear Pride. Voor mannen met baarden. Het was de eerste keer dat dit evenement in Amsterdam opgezet is; en het was een enorm succes. Niemand wist of het zou lukken, maar de gok heeft zich geloond. Optimisten wezen op het Fetish Pride evenement, vorig voorjaar, wat ook boven verwachting liep, maar eigenlijk was iedereen onzeker over de afloop. Maar het kan dus wel degelijk, volle bars. Net als vroeger. Is dit een signaal dat we niet bij de pakken moeten neerzitten als het om revitalisering van de horeca gaat?

IMG_5236cGrote man achter Bear Pride is Michael Roks, de bedrijfsleider van de Eagle en de Dirty Dicks.

“Inderdaad; Bear Pride was een groot succes; dat hadden we niet zien aankomen. Het was een flink stuk drukker dan Fetish Pride, wellicht omdat de bear-formule natuurlijk breder en minder specifiek is dan fetish. Ik heb het niet alleen gedaan: we hadden een geweldig team bestaand uit Sjag Kozak van Bear Necessity, Bram Sniekers van Furball en Richard Keldoulis van Club Church.”

De homo horeca werkt al jaren slecht samen, wat heb je nu anders gedaan?

“Ik wil graag dingen samen doen, dat ligt mij beter en ik ben er heilig van overtuigd dat dat voor iedereen beter is. Niet alleen maar aan je eigen portemonnee denken. Lange termijn is belangrijker; als je een geslaagd evenement hebt komt de omzet vanzelf mee. Natuurlijk was er vroeger veel geruzie onder de ondernemers; er waren veel prima donna’s die alles naar zich toe wilden trekken en graag de eerste viool wilden spelen. Uiteindelijk blijkt dat niet te werken. De nieuwe generatie is veel soepeler en coöperatiever. Niet iedereen wilde meedoen, en hopelijk gaat dat veranderen. We willen vanaf nu ook partijen mee laten doen die nu nog niet meededen; nogmaals, een gezamenlijk optreden werkt echt veel beter.”

Maar wat is het geheim, wat is de kern van een succesvol evenement?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA“Naar mijn mening moet je vooral een goede promotie hebben, natuurlijk op basis van een programma van activiteiten. De promotie moet echter echt goed zijn; mensen gaan er van uit dat als je een evenement “overal ziet” dat de rest dan ook wel in orde zal zijn. Velen vinden het feitelijke programma net iets minder belangrijker. We hebben een fraai programmaboekje gemaakt, het zag er goed uit, mooi papier, en het is echt over heel Europa verspreid in een oplage van 10.000. Het aantal speciaal op het evenement gerichte activiteiten was eigenlijk niet eens zo hoog: de avond op zaterdag met de Mister Bear verkiezing, en een geplande tocht door de grachten en een bowling avond van de Dikke Maatjes.”

“Wel hebben we er goed op gelet dat iedere deelnemende partij ook in de agenda terug kwam: mensen willen graag weten ‘waar de actie is’’. Dat hoeft dan helemaal geen uitgebreid (en duur) feest te zijn; borrelhapjes volstaan ook. Als er maar iets is waaruit blijkt dat je meedoet. Ik heb ook heel veel advertenties uitgeruild met partijen als Spartacus, Gay.nl en Gay&Night. Ook dat wordt door het publiek opgemerkt.”

“Een leuk detail is dat de Mister Bear verkiezing georganiseerd is door de Lowlanders, de Amsterdamse  gay rugby club. We vergeten gauw dat een sportvereniging gewend is om evenementen op te zetten; men heeft veel ervaring en over het algemeen kan men de kosten goed in de hand houden. Het was in de Odeon. Bij de Gay Canal Cruise hebben we geleerd dat men zich pas op het laatste moment aanmeldt; volgend jaar houden we daar rekening mee. Nogmaals, je wilt dat iedereen meedoet: het viel  op dat sommige van de bars die niet meegedaan hadden helemaal niet zo vol waren.”

Iedereen klaagt over de lege bars en clubs, wat is jouw visie daarop?

DSC_0066“Dat klopt, toch merk ik zie aan mijn omzetten dat het bijtrekt; ik zie echt een stijgende lijn. Steeds meer ondernemers leren dat je er moeite voor moet doen. De tijd dat het geld binnenstroomde met alleen maar lauw bier schenken is echt voorbij. Je moet goed opletten, luisteren, je best doen en met de tijd meegaan. Sfeer creëren. De keus in uitgaan is enorm en je moet laten zien dat je als ondernemer je best doet; je moet dus evenementen organiseren. Met name de leerbars zijn te lang hetzelfde gebleven.”
“je kunt een aantal factoren herkennen waarom de bars leeg zijn: uitgaan is niet goedkoop, mensen hebben minder geld; de hotels in Amsterdam zijn duur terwijl je Berlijn voor 50 euro kunt slapen; elders zijn grotere feesten; men hangt veel achter de computer en het reizen in het algemeen is veel goedkoper geworden en je gaat dus sneller ergens anders heen.”

“Ook al  vindt men de drank duur, een prijsverlaging helpt niet zomaar. Gedrag verandert niet door een paar euro’s voordeel, men moet het leuk vinden in je zaak. Sommige bars lopen wel goed, het kan dus wel.  Voor de Warmoesstraat geldt dat het oude imago van de ouderwetse (en oude) leermannen niet meewerkt. Je moet dan aan de jeugd duidelijk maken dat je met de tijd meegaat. Bijvoorbeeld de Warehouse, de opvolger van Fuxxx en de Cockring, is helemaal overnieuw ingericht: het is een echte dance club met DJ’s, een lounge, chiquer en luxueuzer dan het ooit was. Veel roestvrij staal en LED verlichting. De darkroom is kleiner geworden want daar was minder vraag naar.”
“Zelf doe ik de Young Eagle, zoals de naam vermoedt gericht op een jonger publiek. Dat begint langzaam te lopen. Je moet er veel voor doen, vooral veel adverteren. Het bier goedkoper (2 euro) voor iedereen jonger dan 28 jaar, op de donderdag vanaf 22.00 uur. Iets vergelijkbaars doen we bij de Dirty Dicks, daar is op diezelfde donderdag het bier ook goedkoper maar dan voor iedereen. En dat loopt ook goed.”

“Het is inderdaad zo dat vroeger veel personeel niet goed was: onvriendelijk, geen goed gastheer. Valse nichten horen niet achter een bar. Horeca is een vak en als je als gastheer niet je best wil doen moeten we als ondernemer afscheid van je nemen. Dat we soms laat in de nacht niet het makkelijkste publiek hebben mag geen argument zijn; dat hoort erbij. De eisen zijn zoals gezegd hoger dan vroeger, slechte bars vallen eerder af.”

De Eagle is een roemruchte naam, vertel eens?

DSC_0060

Rechts: Michael Roks

“De Eagle bestaat al sind 1979. We zaten eerst in het (kleinere) pand van de Dirty Dicks, en sinds 20 jaar op het huidige adres, Warmoesstraat 90. Eagle is een van de bekendste namen voor een leerbar; er zijn wereldwijd 50 Eagle bars. De eerste was New York (uiteraard) in 1970, pal na de Stonewall rellen. We hadden flink wat tegenslag de laatste jaren: juist op het moment dat de vorige bedrijfsleider Paul Wierks op vakantie in Florida onverwacht overleed was er een brand in de Eagle en was het pand helemaal volgelopen met bluswater. Na een flinke periode onzekerheid over een herstart werd ik bedrijfsleider en het heeft even geduurd voordat ik het weer op gang had, na de heropeing in april 2012. De Warmoesstraat was bijna stilgevallen; ook de Cockring, naast ons, was dicht. Ik ben naast de Eagle begonnen met het opzetten van Fetish Pride, om via een breed evenement de aandacht weer op de leerscene te krijgen. Maar ik wilde echter niet het bestaande Leather Pride, in november, beconcurreren, dat zou averechts werken. Daarom zitten we nu in het voorjaar, en fetish is een andere stijl dan leer. De leerscene zoals vroeger is verdwenen, de jeugd wil meer variatie: leer, rubber, sportkleding, men wil zich niet meer op één stijl vastleggen, en sportkleding is ook nog eens veel goedkoper dan leer. Ondertussen hebben we ook de Eagle meer in de richting van een club veranderd, met muziek en licht, en niet alleen maar een bar. Ook de Dirty Dicks is helemaal opnieuw ingericht. We zijn dus steeds bezig onze activiteiten te vernieuwen en ik heb het gevoel dat we op de goede weg zijn.”

‘Ik heb een wat ongebruikelijke loopbaan: ik was ooit bakker, ben toen jarenlang producer bij RTL geweest (dat was eerst mijn hobby), ik regelde de clips tussen de programma’s (promo’s, trailers en dergelijke) en daarna heb ik meegewerkt aan het opzetten van een datacenter. Ik doe ongeveer iedere acht jaar iets heel anders. Door toeval kwam ik in contact met de Eagle en de Dirty Dicks, waar men een bedrijfsleider zocht. Iemand die ook het gezicht van de zaak wilde zijn, en die meer kon zijn als alleen de kasbeheerder. Daarom heb ik ook veel plezier in het opzetten van evenementen.”

“Ik sta iedere week zelf in de bar. Ik wil voeling met het publiek houden en zelf horen wat de mensen denken.  We zijn nu druk bezig met een aantal aanpassingen. Het licht is veranderd; de hekjes langs de trap zijn verhoogd en alles is opnieuw in de lak gezet, zodat je het hout beter schoon kunt maken. We zijn ook aan het nadenken over de rookruimte; de indeling kan beter.”

“Verder ben ik eigenlijk een vrij onopvallend type, ik woon ‘gewoon’ samen, en niet eens in Amsterdam maar er buiten. Ben niet zo’n prima donna.”

Paul Roggema

Netwerk Ouders Roze Kinderen Amsterdam

NORKANetwerk Ouders Roze Kinderen Amsterdam (NORKA) is een organisatie waarbij ouders met een LHBT kind maandelijks bij elkaar komen om met elkaar te praten over hun ervaringen. Dus wil je met gelijkgestemden praten? Kijk dan snel op de Facebookpagina van NORKA.

Tijdens de besloten bijeenkomsten kunnen ouders elkaar informeren of meedoen aan diverse activiteiten die hen wordt aangeboden. Er worden regelmatig gastsprekers en specialisten uitgenodigd voor workshops of andere activiteiten. NORKA wilt op deze manier zichtbaarheid en ruimte creëren voor de ouders van LHBT kinderen zowel nationaal als internationaal.

Netwerk Ouders Roze Kinderen Amsterdam (NORKA) is een initiatief van Fil Management & Ontwikkeling in samenwerking met COC Amsterdam en Gemeente Amsterdam. Het project wordt verwerkelijkt door Done Fil en Emre Aktas.

Email: Oudersrozekinderen.amsterdam@gmail.com
Twitter: www.twitter.com/NORKA
Facebook: https://www.facebook.com/oudersrozekinderenamsterdam

Studenten zoeken steun bij film ‘De jongen in mij’

De jongen in mijMelissa Martens werkt aan haar afstudeerfilm ‘De jongen in mij’ en heeft jouw hulp nodig. De studente van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht is een crowdfunding-actie gestart om de film te kunnen financieren. Door te doneren wordt niet alleen de film gesteund, maar ontvangt de donateur ook rewards, zoals een dvd van de film, een premièrekaartje of handtekening van cast en crew.

Synopsis
De film gaat over Nassira, een Marokkaans-Nederlands meisje, dat heel graag een jongen wil worden. Haar vrienden zien haar als one of the guys en zij draagt al enige tijd de jongensnaam Nasser. Haar familie heeft hier echter geen enkel besef van. Wat doet Nassira zodra haar moeder haar eist dat zij een jurk moet dragen?

Melissa Martens: “Het idee om een film te maken over genderdysforie speelde al langer in mijn hoofd en ik ben blij dat ik de kans krijg om deze film, die ik altijd al wilde maken, nu te maken. Wij hebben doelbewust voor een (modern) Marokkaans gezin gekozen, omdat het onderwerp gevoelig ligt, maar ook omdat wij mensen kennen die open-minded zijn en het accepteren. Dit verhaal is eerlijk en intiem dat hopelijk mensen aan het denken zal zetten.”

Wil je de film steunen? Kijk dan op www.dejongeninmij.nl en klik op ‘doneren’.

Rex en zijn SM-kunst

rexKunstenaar Rex is al decennia een van Amerika’s meest controversiële maar nog stug volhoudende homo-kunstenaars. Zijn verfijnde gedetailleerde Oost-Indische inkt techniek heeft een wereldwijd publiek verrukt maar evenzeer verontwaardigd. Rex is nooit zo bekend geworden als collega’s Andy Warhol, Robert Mapplethorpe of Tom of Finland, mede omdat zijn werk minder decoratief was, soms allesbehalve volmaakt, smerig en vies.

Galerie CNCPT13 heeft een eigen selectie gemaakt uit het werk van Rex onder de titel Rex Uncensored, te zien van 4 april tot 1 mei. Naast werk uit zijn hele 40 jarige oeuvre is de expositie een wereldprimeur, want Rex toont ook nieuw werk gemaakt in Amsterdam.

 

Archief COC Amsterdam

Nieuwscategorieën

<< Apr 2014 >>
mdwdvzz
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeCheck Our Feed