Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016: EuroPride in Amsterdam
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Voorlichting

Dagelijks zetten onze vrijwillige voorlichters zich in om leerlingen voor te lichten over seksuele diversiteit. De voorlichters, die met een man en een vrouw voor de klas staan, gaan met de jongeren in gesprek en beantwoorden hun vragen. Thema’s als seksualiteit, geloof, liefde, discriminatie, vooroordelen worden op het niveau van de leerlingen besproken, waarbij de voorlichters iedereen in z’n waarde laten.

Onze voorlichtersgroep bestaat uit meer dan vijftig vrijwilligers die naar middelbare scholen, MBO’s, hogescholen, universiteiten en zelfs basisscholen gaan. De doelen van de voorlichting zijn ontwikkeling en versterking van de LHBT-emancipatie en het creëren van een betere veiligheid in het leefklimaat op de scholen.

De les bestaat onder andere uit een discussie, het eigen coming-outverhaal en verschillende spelvormen zoals “herken de hetero” of het “anoniemevragenspel”.

Natascha (36): “De voorlichtingen zijn heel divers. De ene keer sta ik op een praktijkschool, dan weer voor een klas toekomstige leraren en de keer daarop ben ik aan het praten met leerlingen van een gymnasium. De gesprekken verschillen erg van inhoud. Zo gaat de discussie de ene keer over de vraag of homoseksualiteit aangeleerd of natuurlijk is, maar het kan ook gaan over  hoe een aankomend docent kan omgaan met een leerling die twijfelt over geaardheid en naar de docent toekomt voor advies. Dit maakt voor mij het voorlichten leuk en afwisselend.”

Er worden in en om Amsterdam en omstreken zo’n 600 voorlichtingen per jaar gegeven. Scholen zijn sinds 2012 verplicht om ‘iets’ aan voorlichting over homoseksualiteit te doen.

Nieke (21): Ik geef voorlichting, omdat ik geloof dat homofobie uit onwetendheid voortkomt. Op deze manier hoop ik bij te dragen aan een betere wereld door te laten zien dat het verschil tussen homo en hetero niet zo groot is. Het is opvallend dat ‘homoseksualiteit’ voor de leerlingen altijd actueel lijkt, voor iedere leerling in iedere leerjaar, op ieder niveau. Voorlichten levert mij niet alleen het gevoel op iets te betekenen, ik krijg ook een bijzonder inkijkje in de verschillende culturen van Amsterdam en omgeving, plus een hele hoop leuke collega’s!

De vrijwilligers worden professioneel voorbereid, begeleid en getraind.

Voorlichter worden of een voorlichting boeken voor uw school? Mail naar: voorlichting@cocamsterdam.nl