Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2016: EuroPride in Amsterdam

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Minder dan helft Amsterdamse jongeren zegt homoseksualiteit te accepteren

30 mei 2024 -

Voorlichting op scholen door GSA’s is belangrijker dan ooit. Dat blijkt weer eens uit onderstaand bericht. Dank aan allen die hier jaar in jaar uit werk van maken!

Nog maar 43 procent van de Amsterdamse jongeren accepteert het dat twee mensen van hetzelfde geslacht verliefd op elkaar worden. Dat was twee jaar geleden nog 63 procent. Mogelijk leidt deze afname van tolerantie ertoe dat lhbti-jongeren minder sociale veiligheid ervaren op school.

Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 van de GGD.

Hiervoor is in het najaar van 2023 een enquête houden onder 5351 tweede- en vierdeklassers van het reguliere voortgezet onderwijs. Dat is een op de drie Amsterdamse scholieren in deze leeftijdscategorie. Tweedeklassers zijn over het algemeen 13 of 14, vierdeklassers 15 of 16 jaar oud. De scholieren vullen de digitale vragenlijst op school in.

’Normaal’

Van de jongens geeft maar 32 procent het normaal te vinden dat twee mensen van gelijk geslacht verliefd op elkaar worden. Onder meisjes is dit 53 procent. Overigens geeft 1 procent van de in Nederland ondervraagde jongeren aan niet in het hokje meisje of jongen te passen. Hun antwoorden zijn niet meegeteld in een van deze categorieën.

De GGD houdt de gezondheidsmonitor in meerdere regio’s, maar deze vraag over homoseksualiteit was niet in elke regio toegevoegd. „We weten dus niet of ook jongeren in andere delen van Nederland ook zoveel negatiever zijn gaan denken”, legt woordvoerster Wendelien Bergmans uit. Ze benadrukt dat er maar één enkele vraag over dit onderwerp in de vragenlijst zat. Er kunnen dus niet meteen al te zware conclusies worden getrokken.

Volgens Philip Tijsma, woordvoerder van COC Nederland onderstreept dit onderzoek nog maar eens hoe belangrijk het is om er op school aandacht aan te besteden dat iedereen respect verdient. „Deze cijfers zijn uiterst zorgelijk. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn op school, ook lhbti-leerlingen of kinderen die bijvoorbeeld twee moeders of twee vaders hebben. Daarom is voorlichting zo belangrijk.” Het COC geeft deze voorlichting ook. „De ene voorlichting gaat beter dan de andere, maar wij merken ook dat we steeds meer vragen krijgen.”

Conservatieve wind

De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) is geschrokken van de cijfers. „Dat jongeren het minder acceptabel zijn gaan vinden dat mensen van hetzelfde geslacht op elkaar verliefd worden is ernstig en vraagt om actie. Het laat zien hoe belangrijk het is om goed onderwijs over seksuele vorming te geven. Onderwijs dat verder gaat dan de biologie maar waarmee we kinderen en jongeren leren dat hun gevoelens ertoe doen en er mogen zijn. Er waait een conservatieve wind door Nederland waardoor verworven rechten onder druk komen te staan. Dat vraagt om waakzaamheid.”

PvdA-raadslid Geert Noordzij (20) is minder verbaasd. „Ik spraak laatst nog met een groep jonge lhbti’ers op het stadhuis, en vroeg hen wie zich wel eens onveilig voelde in de klas. Toen staken zij allemaal hun vingers op.” Hij gaat woensdag vragen stellen in de raad. „We hebben al een actieplan tegen lhbti-geweld, maar we moeten actief zijn op het gebied van voorlichting. Ook maak ik me zorgen om de sterke lobby van actiegroepen als Gezin in Gevaar, die hun pijlen vooral richten op de transgemeenschap. Ook steeds meer politici nemen hun teksten over. Daar moeten we voor oppassen.”

Ook VVD-raadslid Stijn Nijssen gaat vragen stellen en verzoeken om extra onderzoek. Net als Noordzij wil hij dat er wordt ingezet op preventie en voorlichting, voor leerlingen en ouders, maar hij ziet ook de noodzaak van stevig optreden bij geweldsincidenten tegen de lhbti-gemeenschap. „Dat gaat om normstelling. De politie moet hard optreden bij incidenten en geweld tegen deze groep. Daarmee laat je zien dat we dat niet accepteren.”

Naaktfilmpjes

In vergelijking met 2021 gaven in 2023 ook meer Amsterdamse jongeren aan gepest te worden op school. Een op de zeven jongeren, 14 procent, geeft aan hiermee te maken te hebben. Dat was in 2021 nog een op de tien.

Ook choquerend: liefst 13 procent van de meisjes, en 7 procent van de jongens in de vierde klas geeft aan wel eens te zijn gedwongen tot een seksuele handeling. Daarnaast is van 3 procent is wel eens een naaktfoto of seksfilmpje tegen de zin in verspreid. Dat is meer dan in de rest van Nederland (2 procent).

Bron: Telegraaf

Categorie:
Algemeen
Tags:
, ,