Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016: EuroPride in Amsterdam
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Borstconstructie transgendervrouwen voortaan vergoed

16 juni 2017 -

Transgendervrouwen krijgen een borstconstructie vanaf voorjaar 2018 eindelijk weer vergoed. Dat blijkt uit een brief van minister Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer. COC Nederland pleit al jaren voor vergoeding, samen met onder meer Transgender Netwerk Nederland en Patiëntenorganisatie Transvisie.

‘Dit is een prachtige overwinning voor transgendervrouwen,’ zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over het besluit. ‘Het is van niet te onderschatten waarde voor het lichamelijk en psychisch welbevinden van deze groep. Of je je in het leven kunt manifesteren als vrouw, is straks minder afhankelijk van de hoogte van je inkomen, en dat is pure winst.’

Borstconstructie voor transvrouwen wordt sinds 2005 niet meer vergoed. COC, TNN en Patiëntenorganisatie Transvisie kaartten de kwestie sindsdien vele malen aan bij regering en parlement. In oktober 2015 en juni 2016 stuurden de organisaties nog brandbrieven over de kwestie aan minister Schippers en de Tweede Kamer. Ook het VN-vrouwenrechtencomité, de Raad van Europa en het College voor de Rechten van de Mens drongen de laatste jaren bij Nederland aan op vergoeding.

De verwachting is dat transgendervrouwen die behoefte hebben een borstconstructie, die vanaf het voorjaar van 2018 weer vergoed kunnen krijgen. Minister Schippers laat daartoe momenteel een subsidieregeling opstellen en heeft al budget gereserveerd. De minister geeft aan met de regeling te willen bijdragen aan de emancipatie van transgenderpersonen en aan verbetering van hun sociaal-economische positie van transgenderpersonen.

[Tekst: COC NL]

Categorie:
Algemeen, Politiek, Transgender, Vrouwen
Tags:
, , ,