Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016: EuroPride in Amsterdam
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

COC vraagt Kamer om maatregelen o.a. tegen geweld

4 april 2018 -

Het COC vraagt de Tweede Kamer om maatregelen tegen anti-LHBTI geweld. De Kamer spreekt op donderdag 5 april met minister Van Engelshoven over het Emancipatiebeleid.

Geweld

In een brief aan de Tweede Kamer brief verwijst het COC naar de recente geweldsincidenten tegen LHBTI’s. De belangenorganisatie wil dat de aanpak van geweld een topprioriteit van het kabinet wordt en dat er een actieplan komt. Wettelijke straffen op discriminatie moeten omhoog, politie en OM moeten meer werk maken van de discriminatieaanpak en er moet meer aandacht voor komen in de opleiding van agenten en officieren van justitie. Ook moet er aandacht zijn voor preventie.

Scholen

Het COC wil dat de Kamer maatregelen neemt waardoor leerlingen zich op school veilig voelen, ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. De organisatie pleit er voor dat het bevorderen van acceptatie nog dit jaar verplicht wordt in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en op docentenacademies, zoals afgesproken in COC’s Regenboog Stembusakkoord. Ook zouden scholen en onderwijsorganisaties meer moeten doen om pesten tegen te gaan.

PrEP

Het COC vraagt de Kamer om geen dag langer te wachten met het beschikbaar stellen van hiv-preventiepil PrEP. Met PrEP kan het aantal nieuwe hiv-diagnoses onder homo- en bimannen in Nederland drastisch worden teruggebracht. De Gezondheidsraad adviseerde op 27 maart vóór verstrekking van PrEP aan homo- en bimannen. De VVD – nodig voor een Kamermeerderheid – beloofde het COC vorig jaar bij een positief Raadsadvies ‘als eerste voor PrEP te zullen stemmen’.

Nakoming beloften

Het COC wil dat de regering haast maakt met uitvoering van de beloften uit COC’s Regenboogakkoord. Zo moet er snel een verbod op LHBTI-discriminatie in de Grondwet komen, moet de regering niet langer treuzelen met het indienen van een meerouderschapswet en moet er een plan komen ter afschaffing van officiële geslachtsregistratie.
Met Transgender Netwerk Nederland vraagt het COC onder meer om het voor transpersonen eenvoudiger te maken om hun geslachtsregistratie te wijzigen. Ook zou borstconstructie voor transvrouwen weer vergoed moeten worden, zoals de regering vorig jaar toezegde.

[Tekst: COC NL]

Categorie:
Algemeen, Politiek
Tags:
, , , , , , , , , ,