Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016: EuroPride in Amsterdam
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

‘Dekker, kom snel met meerouderschapsregeling!’

8 december 2017 -

Kom snel met een goede regeling voor meerouderschap en -gezag. Die oproep deed COC Nederland donderdag in een brief aan minister Dekker van Rechtsbescherming, mede namens andere LHBTI-organisaties. Het is donderdag precies een jaar geleden dat de Staatscommissie Herijking Ouderschap de regering adviseerde om meerouderschap in te voeren.

‘Het is niet verantwoord om kinderen en ouders in meeroudergezinnen nog langer onnodig in onzekerheid te laten,’ zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over de oproep. ‘Nu het nieuwe kabinet is geïnstalleerd, is het tijd voor wetgeving.’

Steeds meer kinderen groeien op in een meeroudergezin, bijvoorbeeld bestaande uit een lesbisch paar dat een kind opvoedt met een homo- of biman. Voor de kinderen en hun derde en vierde ouder is er nu wettelijk niets geregeld, want een kind mag in Nederland maar twee ouders hebben. Dat is pijnlijk en leidt tot praktische problemen voor kind en ouder. Zo mag het kind niet met zijn derde of vierde ouder naar de dokter, naar ouderavonden of op vakantie en gelden er bijvoorbeeld hogere belastingtarieven bij studietoelage en erfenis.  

Het COC pleit al lang voor een goede meerouderschapsregeling. Samen met Meer dan Gewenst en Ouders van Nu overhandigde de belangenorganisatie vorig jaar een petitie aan voormalig minister Van der Steur van Justitie. Acht politieke partijen, waaronder coalitiepartijen VVD en D66, beloofden op 7 maart in COC’s Regenboog Stembusakkoord om de kwestie snel te regelen. Samen zijn deze partijen goed voor 98 Kamerzetels.

Samen met TNN en NNID roept het COC in de brief aan minister Dekker ook op om de transgenderwet te verbeteren. De organisaties willen onder meer dat ook jonge transgenderpersonen hun officiële geslachtsregistratie kunnen laten wijzigen. Nu kan dat pas vanaf 16 jaar. Verder zouden intersekse personen hun geslachtsregistratie, net als transpersonen, zonder rechterlijk oordeel of medische verklaring moeten kunnen wijzigen.

Verder pleiten de belangenorganisaties in de brief onder meer voor een goede draagmoederschapsregeling, gelijke behandeling van kinderen die opgroeien bij lesbische ouderparen en afschaffing van geslachtsregistratie door de overheid.

Het COC stuurt de brief aan minister Dekker mede namens onder meer Transgender Netwerk Nederland (TNN), Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID), Meer dan Gewenst, Stichting OndersteBoven (voorheen Lesbische Alliantie), Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) en LKP.

[Tekst: COC NL | Foto: Ouders van Nu]

Categorie:
Algemeen, Politiek
Tags:
, , , , , , , ,