Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016: EuroPride in Amsterdam
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Een oproep om je uit te spreken tegen transhaat

7 september 2021 -

[See the English version here]

Statement BIPOC LHBTQI+ alliantie over mishandeling van Mala Badi: Een oproep om je uit te spreken tegen transhaat! 

De BIPOC LHBTQI+ alliantie* roept alle organisaties in Nederland op om zich luid en duidelijk uit te spreken tegen transhaat en anti-trans geweld. Op 31 augustus kreeg de alliantie het schokkende nieuws dat alliantiepartner Mala Badi is mishandeld door 7 cisgender mannen/jongens op de Admiraal de Ruijterweg. Deze laffe daad heeft niet alleen ons, maar onze hele gemeenschap in het hart geraakt. Wij roepen dan ook alle organisaties in Nederland op om zich luid en duidelijk uit te spreken tegen trans haat en anti-trans geweld.

Het is wederom opvallend dat diverse organisaties, politieke partijen en het overgrote deel van de landelijke media stil zijn na dit incident. Vanuit onze ervaring als BIPOC LHBTQI+ personen concluderen wij dat dit is omdat het om een non-binaire trans vluchteling gaat. Wanneer het om witte LHBTQI+ personen gaat, springen alle hierboven genoemde partijen op de bres om hand in hand op straat te lopen en sturen zij massaal steunbetuigingen aan de slachtoffers.

Te maken krijgen met haat, geweld en onbegrip is een dagelijks realiteit van vele BIPOC LHBTQI+ personen. Naast dat wij worden getroffen door LHBTQI+ gerelateerd geweld, hebben wij ook te maken met andere vormen van discriminatie zoals racisme. De cijfers liegen er niet om, in het afgelopen jaar is het geweld richting de queer gemeenschap toegenomen, met name richting als vrouwelijk presenterende (femme) personen en trans vrouwen. Als gemeenschap zijn we het zat om nog langer te wachten tot de politiek concrete stappen zet om de hele LHBTQI+ gemeenschap te beschermen.

De BIPOC LHBTQI+ alliantie pikt het niet meer en eist dat:

  • De politie daadwerkelijk onderzoek doet naar de mishandeling van Mala Badi en de daders op pakt. Mala heeft beeldmateriaal van de daders en deze aan de politie overhandigd. Daarnaast hangen er camera’s overal langs de weg waarmee de daders kunnen worden geïdentificeerd.
  • Het OM deze hate crime (transhaat) serieus neemt en als dusdanig bestempeld.
  • De gemeente Amsterdam haar verantwoordelijkheid neemt en een stevige campagne neerzet samen met de BIPOC LHBTQI+ alliantie en daarmee actie gaat voeren in verschillende wijken in de stad.

Wij willen niet als stok worden gebruikt door populistische partijen om vluchtelingen, moslims en migranten mee te slaan. Wij laten ons niet gebruiken noch intimideren door extreemrechts of geweldplegers van welke aard ook. Wij willen een brede eenheid vormen die samen een eind maken aan LHBTQI+ gerelateerd geweld, racisme, xenofobie en seksisme. Daarvoor organiseren wij de Trans Dignity March op de Admiraal de Ruijterweg, in solidariteit met Mala Madi en vele anderen die zich onveilig voelen op de straten van Amsterdam.

Wij roepen iedereen op om samen met ons op vrijdag 10 september 18:00 uur mee te lopen vanaf de Admiraal de Ruijterweg 80. Met de Trans Dignity March willen wij het signaal afgeven dat de trans gemeenschap er niet alleen voor staat en dat wij haat en geweld richting onze gemeenschap niet meer tolereren. Sluit je aan en spreek je uit!!

*De ‘BIPOC LHBTQI+ alliantie’ is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties in Amsterdam, binnen de gemeentelijke alliantie biculturele lhbtqi+. BIPOC staat voor black, Indigenous and people of color.

[Ga via deze link naar het Facebook-evenement]

 

 

 

Categorie:
Algemeen
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,