Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016: EuroPride in Amsterdam

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

GGD Amsterdam waarschuwt voor uitbraak hepatitis A

16 februari 2017 -

Bij twaalf homo- en biseksuele mannen in Amsterdam is het afgelopen halfjaar de besmettelijke leverinfectie hepatitis A geconstateerd. Dat meldt de GGD Amsterdam. Naar verwachting zal hun aantal nog stijgen. De omvang van de risicogroep is vooralsnog onduidelijk. Mannen die seks hebben met mannen wordt dan ook aangeraden zich te laten vaccineren tegen hepatitis A en B.

De laatste melding van hepatitis A onder homo- en biseksuele mannen in Amsterdam dateert uit 2011. In september ontdekte de GGD het stijgende aantal via huisartsen. Sanne van Meeteren van GGD Amsterdam: “Huisartsen zijn verplicht om een hepatitis A besmetting te melden.” Volgens de GGD beperkt de toename zich niet tot Amsterdam. Ook in de rest van het land en in Europa zou het aantal infecties stijgen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bevestigt dit.

Bij COC Amsterdam was niets bekend over de uitbraak, zegt woordvoerder Sarah Nienke van Voorthuisen. Ook het COC weet niet hoe groot de risicogroep op dit moment is. De belangenvereniging voor LGBTQ-ers heeft nog “geen concrete plannen”, maar zegt de verspreiding te zullen gaan bespreken in de verschillende ontmoetingsgroepen.

Een vaccinatie tegen hepatitis A behoort niet tot de standaard vaccinaties die baby’s en jonge kinderen krijgen. Omdat homo- en biseksuele mannen tot de risicogroep voor hepatitis A en B behoren, kunnen zij tegen kortingsprijs een vaccinatie krijgen. Via het hepatitis B-vaccinatieprogramma voor risicogroepen is dat voor hepatitis B dan gratis en het hepatitis A-vaccin wordt tegen gereduceerde prijs aangeboden in een combinatievaccin (€25 per vaccinatie, €75 voor 3 vaccinaties). De GGD adviseert de mannen zich preventief te laten inenten. Dragers van het virus infecteren anderen vaak op het moment dat zij zelf nog geen klachten hebben.

Hepatitis A wordt overgedragen via ontlasting en verspreidt zich via seksueel contact, het toilet of andere voorwerpen. Via de handen kan het ook in voedsel terechtkomen. Kenmerkende klachten zijn misselijkheid, vermoeidheid, donkere urine of juist lichtere ontlasting. Het oogwit kan een gele kleur krijgen. De leverinfectie is geen chronische of levensbedreigende ziekte. De klachten kunnen een aantal maanden aanhouden, daarna verdwijnen ze.

Zie hier hoe en waar je een vaccinatie kan krijgen in Amsterdam.

 

Via: NAP Nieuws en GGD. Oorspronkelijk een artikel op NAP Nieuws van Mathijs de Groot.

Categorie:
Algemeen
Tags:
, , , , , ,