Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2016: EuroPride in Amsterdam
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

‘Minister Dekker, ga direct aan de slag met meerouderschapswet!’

24 maart 2018 -

Ga direct aan de slag met het opstellen van een meerouderschapswet! Die oproep deed het COC op vrijdag 23 maart aan minister Dekker (Rechtsbescherming). Dekker schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij het komend jaar alleen meer onderzoek naar meerouderschap zal laten doen.

‘Er is al genoeg onderzoek naar meerouderschap gedaan’, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘We roepen minister Dekker op om vandaag nog aan de slag te gaan met het schrijven van een wet. Nóg een jaar uitstel is onverantwoord. Kinderen in meeroudergezinnen wachten al te lang op een goede meerouderschapswet.’

Het COC pleit al acht jaar voor een meerouderschapswet. Twee jaar geleden adviseerde ook de Staatscommissie Herijking Ouderschap om dit te regelen. Vorig jaar beloofde een grote Kamermeerderheid in COC’s Regenboog Stembusakkoord om snel voor een wet te zorgen.

De Staatscommissie Herijking Ouderschap noemt de zaken die minister Dekker nu wil laten onderzoeken ‘details’. Het is volgens het COC volstrekt onnodig om een jaar uit te trekken voor het uitzoeken van deze ‘details’. De belangenorganisatie roept de minister op om direct aan de slag te gaan met de wet en ondertussen eventuele laatste details uit te zoeken.

Steeds meer kinderen groeien op in een meeroudergezin, bijvoorbeeld bij een lesbisch paar dat een kind vanaf de geboorte opvoedt samen met een biman of een homopaar. Naar schatting van het COC gaat het om enkele duizenden gezinnen in Nederland. Het COC noemt het ‘pijnlijk en niet uit te leggen’ aan kinderen en ouders in deze gezinnen dat de wet nu net doet alsof er maar twee, in plaats van drie of vier ouders zijn. Ook leidt het gebrek aan een goede wet tot allerlei praktische problemen voor meeroudergezinnen.

Het COC pleit samen met Meer dan Gewenst voor een goede meerouderschapswet. Ook pleiten de organisaties samen voor een goede draagmoederschapsregeling.

Lesbisch ouderschap

Het COC roept minister Dekker verder op om direct aan de slag te gaan met volledige gelijkheid voor kinderen die opgroeien bij lesbische ouderparen. Een kind dat met hulp van een bekende zaaddonor wordt geboren bij een getrouwd hetero echtpaar, heeft vanaf de geboorte direct van rechtswege twee ouders. Een kind dat met hulp van een bekende zaaddonor geboren wordt bij een getrouwd lesbisch echtpaar moet eerst worden erkend door de duomoeder. Het COC en de Staatscommissie Herijking Ouderschap pleiten voor gelijke behandeling. Op dit punt kondigt minister Dekker geen nader onderzoek aan; het kan dus direct in wetgeving worden omgezet.

 

[Tekst: COC NL]

Categorie:
Algemeen, Politiek
Tags:
, ,