Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016: EuroPride in Amsterdam
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Sistaaz of the Castle: modeproject met Zuid-Afrikaanse transgender sekswerkers

16 januari 2016 -

Fotograaf Jan Hoek (31) en modeontwerper Duran Lantink (27) presenteren Sistaaz of the Castle, een project rondom een groep transgender sekswerkers die met hun eigenzinnige kledingkeuzes de straten van Kaapstad, Zuid-Afrika, kleuren.

Rondom hun modieuze verschijningen en hun vermogen om van alles wat ze vinden de meest uitbundige creaties te maken, hebben Hoek en Lantink een fotoserie en modecollectie gemaakt. Het project is gepresenteerd in een modeshow tijdens FashionWeek Amsterdam en in een tentoonstelling in Foam.

SWEAT

Door bemiddeling van het COC zijn Jan Hoek en Duran Lantink in contact gekomen met de lokale sekswerkersorganisatie SWEAT. Dat gaf hen de mogelijkheid om kennis te maken en samen te werken met hun transgender supportgroep Sistaazhood. Voor dit project zoomen Hoek en Lantink in op zes vrouwen die ze daar ontmoet hebben: Coco (25), Cleopatra (23), Sulaiga (30), Gabby (29), Flavinia (33) en Joan Collins (57) – klik HIER voor een interview met haar.

Hoek maakte foto’s van de vrouwen, hun leven en hun outfits. Veel van hen zijn dakloos en leven onder een brug naast het kasteel van Kaapstad. De foto’s fungeren als het lookbook voor de collectie van Lantink. De ontwerper zag parallellen tussen zijn eigen werkwijze en de creativiteit van de vrouwen, die met gevonden kledingstukken prachtige outfits maken. Lantink maakt zelf ook gebruik van verschillende recyclemethodes en collagetechnieken.

Dromen

Daarnaast waren Lantink en Hoek geïnteresseerd in hoe de vrouwen eruit zouden willen zien en willen leven als ze alle mogelijkheden van de wereld hadden. De één bleek graag te willen werken in een luxueus Victoriaans bordeel, de ander droomt van een trouwjurk en weer een derde wil Miss Africa worden. Deze dromen heeft Lantink vertaald naar zijn ‘droom-couture-capsule-collectie’, die vervolgens gefotografeerd is door Hoek.

Naast de modeshow in de Gashouder en de tentoonstelling in Foam, verschijnt er in maart 2016 een geprinte publicatie (APE) die wereldwijd zal worden gedistribueerd. Uiteindelijk zullen Hoek en Lantink terugkeren naar Zuid-Afrika om het project te presenteren in de leefomgeving van de deelnemers. In Zuid-Afrika komen transgender sekswerkers vooral in het nieuws als slachtoffer en het is de nadrukkelijke wens van de meisjes van Sistaazhood om op een positieve manier zichtbaar te zijn in de media.

De tentoonstelling Sistaaz of the Castle als onderdeel van MBFWA OFF SCHEDULE in Foam (Keizersgracht 609 te Amsterdam) is nog te zien tot en met t/m 20 januari 2016. Ook verkopen Jan Hoek en Duran Lantink van 21 januari tot 4 februari unieke fanshirts van de vrouwen, met een expositie in kledingwinkel Concrete op de Spuistraat in Amsterdam.

Sistaaz of the Castle is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdam Fonds voor de Kunst, Art of Impact, MiaP Foundation, Fonds Kwadraat, Fotolab Kiekie, SWEAT, Vice Media en anderen donateurs.

Bron: FOAM – Foto Joan Collins en haar familie: Jan Hoek

Categorie:
Algemeen, Cultuur
Tags:
, ,


  • Recente berichten