Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016: EuroPride in Amsterdam
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

“Stuur geen LHBTI-asielzoekers terug naar Tsjetsjenië”

26 mei 2017 -

Stuur geen LHBTI-asielzoekers terug naar de Russische republiek Tsjetsjenië. Die oproep doet COC Nederland vrijdag in een brief aan staatssecretaris Dijkhoff (Asiel).

De regering moet vooruitlopend op een nieuw ambtsbericht over Tsjetsjenië geen enkele LHBTI-asielzoeker naar dat land terugsturen, vindt het COC. Als dat wel gebeurt, kan dat mensen in levensgevaar brengen. 

De regering informeerde het COC deze week per brief dat er een nieuw ambtsbericht komt over de situatie voor LHBTI’s in Tsjetsjenië. De belangenorganisatie had daar eerder op aangedrongen. Ambtsberichten bevatten landeninformatie waarmee asielverzoeken worden beoordeeld.

Volgens het huidige ambtsbericht over Tsjetsjenië is ‘homoseksualiteit niet openlijk bespreekbaar’. In werkelijkheid worden LHBTI’s in Tsjetsjenië geïnterneerd, gemarteld en vermoord, zo schreef het COC in april aan Dijkhoff. ‘Er gaapt een diepe kloof tussen ambtsbericht en werkelijkheid,’ aldus de belangenorganisatie.

Het COC rekent er op dat het nieuwe ambtsbericht de levensgevaarlijke situatie voor LHBTI’s in Tsjetsjenië wel adequaat zal weergeven, en dat de regering op grond van die informatie geen LHBTI’s meer naar Tsjetsjenië zal terugsturen. Het nieuwe ambtsbericht verschijnt naar verwachting echter pas in de loop van 2017.

In de brief van vrijdag vraagt het COC staatssecretaris Dijkhoff verder om te helpen bij het evacueren van Tsjetsjeense LHBTI’s uit Rusland naar veilige landen. De mannen die gevlucht zijn uit Tsjetsjenië, zijn ook elders in Rusland niet veilig omdat ze gezocht worden door de Tsjetsjeense autoriteiten en door familieleden die uit zijn op eerwraak.

De regering berichtte in haar brief aan het COC ook dat ze op verschillende manieren aandacht vraagt voor de vervolging van LHBTI’s in Tsjetsjenië en oproept tot actie. Zo kaartte het kabinet de kwestie aan bij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en bij de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Ook veroordeelde Nederland de vervolging in EU- en OVSE verband en eiste Nederland met 23 landen van de Equal Rights Coalition een einde aan de vervolging.

 

[Tekst: COC NL]

Categorie:
Algemeen, Internationaal, Politiek
Tags:
, , , , , , ,