Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016: EuroPride in Amsterdam
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Voorlichting in asielcentra

25 januari 2016 -

In alle asielzoekerscentra komt voorlichting over rechten van homo’s. Dat werd door minister Jet Bussemaker afgelopen zondag aangekondigd tijdens True Colors, het nieuwjaarevenement voor de LHBT-gemeenschap van het COC. Bij de voorlichting wordt onder meer hetzelfde informatiemateriaal gebruikt als op scholen. Het COC zal betrokken zijn bij het geven van deze voorlichtingen. 

Het ministerie stelt dat er goede ervaringen zijn met LHBT-voorlichting (lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender) op scholen. Bussemaker wil die methode ook in asielzoekerscentra toepassen. “Dat kan op allerlei manieren: in klasjes, in discussiegroepjes, ieder centrum zoekt een aanpak die past. Wij leveren het voorlichtingsmateriaal om sociale veiligheid te stimuleren, om het moeilijke gesprek aan te gaan en ook om homoseksuele vluchtelingen in contact te brengen met de Nederlandse lhbt-gemeenschap.”

Scholen krijgen hulp van het COC en Bussemaker wil ons ook betrekken bij het geven van informatie aan asielzoekers. Het aanbieden van informatie kan door het Coa, maar ook door asielzoekers zelf of ‘Roze in blauw’, de organisatie van homoseksuele agenten. De minister organiseert binnen een paar weken een conferentie met onder meer het Coa, wethouders en het COC om afspraken te maken. “Homoseksuele vluchtelingen hebben mensen nodig die ze kunnen vertrouwen”, zegt Bussemaker in Trouw. “Dat doet het Coa overigens al goed; de medewerkers worden getraind in het omgaan met lhbt-problematiek.”

LHBT-asielzoekers
Bussemaker signaleert dat vluchtelingen in azc’s het moeilijk hebben, en ‘dat het voor homo’s nog veel zwaarder’ is. “Die ontvluchten niet alleen een oorlog, maar ontmoeten zowel onderweg als in het land waar zij terechtkomen niet altijd de compassie die je zou wensen. ”

Donderdag bezocht de minister het asielzoekerscentrum in Almere. Zij sprak daar met het Coa en met homoseksuele asielzoekers. Een beeld over hoe het gaat met lhbt-vluchtelingen had zij al. “Maar wat ik daar hoorde was indrukwekkend. Ik sprak een transgender, die als vrouw verder wil, maar op de vlucht in Turkije zo bang was dat hij zijn baard liet staan. Een ander was gevlucht omdat zijn homoseksuele vrienden zijn vermoord. Hier komt hij in het azc mensen tegen uit diezelfde Arabische wereld die hij achter zich heeft gelaten. Die moeten er soms ook niks van hebben van homo’s.”

Nederlandse normen en waarden
Afgelopen week liet de minister in antwoord op Kamervragen weten dat het kabinet geen voorstander is van het apart huisvesten van lhbt’s. Aanleiding was het besluit van het Coa om in Amsterdam homoseksuelen tijdelijk elders onder te brengen. Volgens Bussemaker was sprake van een noodsituatie. Dan kan het tijdelijk, maar regel is dat ‘de Nederlandse normen en waarden gelden in de opvang’. Als dat niet gebeurt, worden daders gestraft.

“Collega Dijkhoff van asielzaken neemt zijn aandeel als het gaat om de juridische kant van de komst van asielzoekers. Ik lever mijn portie als het gaat om emancipatie”, stelt Bussemaker. Opkomen voor lhbt’s ziet zij als een belangrijk onderdeel van de integratie. “Niet eerst de taal leren of een huis zoeken. Nee, onmiddellijk normen en waarden duidelijk maken. Ik wil voorkomen dat Geert Wilders de ruimte krijgt om valse tegenstellingen op te roepen. Zo van: alle asielzoekers zijn tegen rechten voor vrouwen en homoseksuelen. Want dat is onzin. We moeten zo snel mogelijk een discussie met asielzoekers voeren over hoe wij in Nederland samen leven.”

Categorie:
Algemeen
Tags:
, , , , , , , , , ,