Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2016: EuroPride in Amsterdam
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Aanwijzigen voor genetische basis homoseksualiteit

18 november 2014 -

Wetenschappers hebben nieuwe aanwijzingen gevonden die suggereren dat homoseksualiteit bij mannen een genetische basis heeft, meldt nu.nl. Genen in specifieke gebieden op twee chromosomen lijken verband te houden met mannelijke homoseksualiteit.

Amerikaanse onderzoekers schreven hierover in het wetenschappelijk tijdschrift Biological Medicine.De ontdekking vormt het sterkste wetenschappelijke bewijs tot nu toe dat homoseksualiteit aangeboren is.

Broers
De wetenschappers verrichten DNA-onderzoek in 419 gezinnen, waarin tenminste twee broers homoseksueel waren. Nog nooit eerder werd er op zo’n grote schaal genetisch onderzoek verricht naar homoseksualiteit. Ze vonden genetische overeenkomsten in een gebied op het X-chromosoom dat in eerdere studies al is gelinkt aan homoseksualiteit. Ze stuitten echter vooral op veel gelijkenissen tussen genen in een regio op het chromosoom 8.

genetischGenen
Daarmee zijn er nog geen specifieke genen in verband gebracht met homoseksualiteit. Beide onderzochte gebieden bevatten een groot aantal genen die seksuele oriëntatie zouden kunnen beïnvloeden. Maar volgens hoofdonderzoeker Alan Sanders suggereren de nieuwe bevindingen dat homoseksualiteit wel degelijk genetisch bepaald is. “Deze resultaten doen afbreuk aan de opvatting dat seksuele oriëntatie een keuze is”, verklaart hij op nieuwssite New Scientist.

Kritiek
Toch is er ook kritiek op de studie. De techniek die de wetenschappers gebruikten om het DNA van de proefpersonen te linken aan hun seksuele oriëntatie is sterk verouderd. Met nieuwe technieken is het ook mogelijk om het verband tussen individuele genen en homoseksualiteit te analyseren. Daarnaast is het gevonden verband tussen homoseksualiteit en de genen op het X-chromosoom niet erg sterk.  “Toch lijkt het erop alsof er belangrijke genen voor homoseksualiteit in de gevonden regio’s zitten”, aldus onderzoeker Michael Bailey in het wetenschappelijk tijdschrift Science. “Maar totdat iemand een specifiek gen vindt, weten we het niet zeker.”

Categorie:
Amsterdam
Tags: