Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016: EuroPride in Amsterdam
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Amsterdam pikt homohaat niet

17 oktober 2016 -

Zaterdagnacht werden twee Amsterdamse homo’s van 52 en 55 jaar oud mishandeld op de pont achter CS. Zondag vonden bewoners in West en Nieuw-West een flyer in de brievenbus waarin christenen, moslims en joden worden opgeroepen om homoseksualiteit af te wijzen. Zowel de mishandeling als de folder leidde tot een stortvloed aan reacties.

Mishandeling
Zaterdagnacht werden twee homoseksuele mannen van in de 50 zwaar mishandeld op de pont achter het Centraal Station. Een van de twee werd tegen de grond geslagen en in zijn gezicht geschopt. De mannen werden uitgescholden om hun geaardheid, schrijft de politie op Facebook.

De vechtpartij trok veel getuigen. ’Een omstander heeft geprobeerd de daders te stoppen, maar werd vervolgens ook uitgescholden’, aldus de politie. Uiteindelijk zorgden de getuigen ervoor dat de drie daders weggingen en voorkwamen zij dat het letsel erger zou zijn. De twee daders ontsnapten op een scooter. Ze zijn nog voortvluchtig.

Flyer
Zondag zijn er flyers in de buurten West en Nieuw-West in brievenbussen gestopt, waarin wordt gewaarschuwd voor homoseksualiteit. In de flyers staat onder meer dat 29 procent van de kinderen die opgroeien bij homoseksuele ouders seksueel zou worden misbruikt. Moslims, joden en christenen zouden zich volgens de auteurs van het pamflet tegen homo’s moeten verenigen.

Wie achter de actie zit is niet bekend, de politie hoopt daar achter te komen. In de folder wordt verwezen naar een Facebookpagina over een Engelse zaak waar een Roemeense vader de identiteit van een homo-echtpaar openbaarde dat zijn kinderen wilde adopteren.

COC-voorzitter Tanja Ineke zegt dat er ‘walgelijke onwaarheden’ in de flyer staan en ziet graag dat mensen aangifte doen bij de politie. Ook PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch riep hiertoe op. Iedereen die aanstoot heeft genomen aan de folder kan dit melden aan de politie via 0900-8844. Daarnaast vraagt COC Amsterdam ontvangers om zich te melden via info@cocamsterdam.nl.

Donderdag 27 oktober is er een spoeddebat in Amsterdamse gemeenteraad over de homohaatflyers.

Amsterdam pikt het niet
Voorzitter van COC Amsterdam Peter de Ruyter noemt beide incidenten in het Parool vreselijk, maar weigert om alleen maar pessimistisch te zijn over de acceptatie van homo’s. Hij ziet de massale afkeer van de mishandeling en de folder als hoopgevend. “Op de pont schoten mensen de twee mannen te hulp. En de reacties op de folder tonen aan dat we dit niet meer pikken.”

Hij vreest dat de flyer voor verdere polarisatie zorgt. “Laten we nou niet meegaan in die negatieve spiraal en massaal het geloof gaan bashen. Bij veel kerken hing tijdens Gay Pride een regenboogvlag uit. We moeten in gesprek blijven over de acceptatie van LHBTI’s.”

Categorie:
Amsterdam
Tags:
, , , , , , , , ,