Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2016: EuroPride in Amsterdam
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Aparte opvang LHBT-vluchtelingen in Amsterdam

16 december 2015 -

Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op. Dat meldde wethouder Simone Kukenheim afgelopen vrijdag in Het Parool. Het COC, dat in oktober al voor aparte opvang pleitte, is blij met deze ontwikkeling en heeft andere gemeenten opgeroepen om het voorbeeld van Amsterdam te volgen.

Maatregelen als deze zijn volgens het COC hard nodig. “Want de problemen zijn heftig. Wat heeft een vluchteling aan een dak boven zijn hoofd als hij vervolgens de kamer niet meer uit durft te gaan uit angst voor geweld en pesterijen?”, aldus COC-woordvoerder Philip Tijsma.

Er was in Amsterdam al een locatie waar vijf LHBT-vluchtelingen worden opgevangen. Daar komt dit weekend een tweede locatie bij. Begin volgend jaar komt er een eigen vleugel voor LHBT’s in een nieuwe opvanglocatie aan de Amsterdamse Marnixstraat.

Amsterdam onderzoekt hoe veilige opvang voor LHBT-asielzoekers structureel geregeld kan worden. Onderdeel daarvan is duidelijk maken aan vluchtelingen in de noodopvang dat LHBT’s in Nederland geaccepteerd dienen te worden. Ook worden in de noodopvang vertrouwenspersonen aangesteld voor LHBT-vluchtelingen. Al deze maatregelen maken onderdeel uit van de oproep die het COC in oktober deed voor veilige opvang.

Kwetsbaar

“LHBT’ers zijn extra kwetsbaar, ik vind het belangrijk dat zij in een veilige omgeving tot rust kunnen komen en de zorg krijgen die ze nodig hebben”, zegt de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim van Diversiteit over de maatregelen.

Het COC luidde op 22 oktober jl. de noodklok over de veiligheidssituatie van LHBT’s in de noodopvang. De belangenorganisatie ontving binnen korte tijd klachten van veertien LHBT-vluchtelingen die zich onveilig voelen in de opvang. Ze worden uitgescholden, gepest en bedreigd vanwege hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit. De meldingen komen van verschillende opvanglocaties.

Het COC wil dat ook het kabinet aparte opvang regelt en aanvullende maatregelen neemt om de reguliere (nood-)opvanglocaties veilig te maken voor LHBT’s. Zo moet er voor elke opvanglocatie een vertrouwenspersoon komen die de klachten van LHBT-asielzoekers en andere kwetsbare groepen behandelt. Discriminatie moet stevig worden aangepakt.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff weigerde tot nu toe om extra maatregelen te nemen om de veiligheid van LHBT-asielzoekers in de noodopvang te verbeteren.

Bron: Het Parool, COC

Categorie:
Amsterdam
Tags:
, , , , , , , , , , ,