Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2016: EuroPride in Amsterdam
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Gay spectatorship: SUNSET BOULEVARD in Het Ketelhuis en het Louis Hartlooper Complex

4 februari 2013 -

Gedurende het hele jaar organiseert de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse samen met het Nederlands Psychoanalytisch Genootschap, Filmtheater Het Ketelhuis en het Louis Hartlooper Complex filmavonden waarin film en psychoanalyse centraal staan. In het kader hiervan wordt op 13 februari in het Louis Hartlooper Complex en op 27 februari in Het Ketelhuis SUNSET BOULEVARD (Billy Wilder, 1950) vertoond. In de inleiding zal Gideon Querido van Frank vanuit de psychoanalyse verklaren waarom deze film door generaties homoseksuele mannen wordt aanbeden. Hoe kunnen psychoanalytische theorieën ons helpen te begrijpen hoe mensen films gebruiken om uiting te geven aan wie zij zijn?

We kijken naar film en films kijken terug. In Het Louis Hartlooper Complex (Amsterdam) en Het Ketelhuis (Amsterdam) is ook in het jaar 2013 de filmcyclus Psychoanalyse en Film 2013 te zien. Het hele jaar door filmvertoningen met inleidingen van psychoanalytici en andere deskundigen. Van de divan naar de bioscoopzaal.

Culturele mythologie
Films geven vorm aan de culturele mythologie van een historische periode. Net als psychoanalyse houden ze zich bezig met fundamentele conflicten die in de werkelijkheid niet opgelost kunnen worden. Net zoals de psychoanalyse gaan de meeste films over verlangen, en geven zij uitdrukking aan bewuste en onbewuste fantasieën. Dankzij films kunnen we vrijen met Brad Pitt of een moordaanslag voorbereiden. We kijken naar films en de films kijken terug. Psychoanalyse is daarbij een fascinerende sleutel om het mysterie van die wederzijdse blikken te ontrafelen.

Gay kijkgedrag
Voorafgaande aan de vertoning van SUNSET BOULEVARD (Billy Wilder, 1950) zal Gideon Querido van Frank een inleiding op de film geven. Vanuit de psychoanalyse en Cultural Studies zal hij mogelijke verklaringen geven voor de iconische status van deze film voor generaties homoseksuele mannen. Hij maakt hiervoor gebruik van het boek Spectacular Passions: Cinema, Fantasy, Gay Male Spectatorships van Brett Farmer (Duke University Press, 2000). Farmer onderzocht in zijn baanbrekende studie de verschillende manieren waarop homoseksuele mannen naar film kijken. Wat behelst deze specifieke gay smaak en wat betekent dit kijkgenot voor deze specifieke groep? Deze vragen zullen een prikkelende inleiding vormen op het iconische SUNSET BOULEVARD, na afloop is er ruimte voor debat.

Zie ook:  www.facebook.com/PsychoanalyseEnFilm

Categorie:
Amsterdam, Cultuur
Tags:


  • Recente berichten