Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2016: EuroPride in Amsterdam
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Onthulling HIV/AIDSmonument op Wereld Aids Dag

1 december 2016 -

Op 1 december 2016, Wereld Aids Dag, wordt het HIV/AIDSmonument onthuld door de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en Louise van Deth, directeur Aids Fonds – STOP AIDS NOW!. Het kunstwerk komt langs het IJ, tussen het Centraal Station en het Muziekgebouw. Voorafgaande aan de onthulling is de opening van een tentoonstelling over het monument in het IHLIA.

Baken van hoop

Het HIV/AIDSmonument heeft de vorm van een telraam. Want de getallen rond hiv en aids zijn groot, nog steeds groot. Het motto van het monument is ‘we tellen af naar een wereld zonder hiv en aids’.

“Voor mij is het monument een plek om diegenen te herdenken die ik verloren heb aan hiv en aids”, zegt Wiebe van der Woude, voorzitter van stichting NAMENproject Nederland, de aanjager bij het realiseren van het HIV/AIDSmonument. “Maar ik vind het minstens zo belangrijk dat het vooruit kijkt en hoop geeft. Hoop voor de mensen die nu leven met hiv en voor de maatschappij die strijdt tegen hiv en aids.”

Het monument is een baken van hoop en steun in de rug voor iedereen die nu met hiv leeft. Op dit moment leven er in Nederland bijna 23.000 mensen met hiv. Iedere week krijgen gemiddeld nog 17 mensen in Nederland de diagnose hiv. Daar komt bij dat van de mensen met hiv in Nederland 12 procent niet weet dat hij of zij hiv heeft.

Het is tegelijkertijd een ode aan alle buddies, verzorgers, ondersteuners, medisch personeel, activisten en wetenschappers. En natuurlijk vooral ook een eerbetoon aan allen die aan aids zijn gestorven. In navolging van New York, San Francisco en Vancouver verdient Amsterdam een aidsmonument, omdat deze stad een tolerant toevluchtsoord werd voor vele mensen met hiv, die zich in hun eigen woonplaats niet langer gewenst of geaccepteerd voelen en omdat deze stad heel actief meewerkt aan het einde van aids.

Kunstwerk van formaat

Het ontwerp is van Jean Michel Othoniel, een internationaal bekende Franse kunstenaar. Vanwege zijn betrokkenheid bij het onderwerp ziet hij af van een honorarium voor dit werk.

Het oordeel van de kunstcommissie die de stichting adviseerde: “Othoniel laat zien dat een aidsmonument niet somber hoeft te zijn. Hij combineert heel fijnzinnig een beladen thema met elegantie en schoonheid. Het schitterende licht aan de oever van het IJ heeft vrij spel in de kralen van Murano-glas. Het ontwerp past perfect bij de locatie. Dit aidsmonument verrijkt Amsterdam met een kunstwerk van formaat.”

Initiatief en sponsors

Het initiatief voor het monument komt van de Stichting NAMENproject Nederland. Dat het monument er nu komt is te danken aan bijdragen van de kunstfondsen Amsterdams Fonds voor de Kunst, Art of Impact en Zabawas, vele sponsoren en een crowdfundings-actie onder het publiek. Hoofdsponsors zijn het Aids Fonds, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG), RELX Group en ViiV Healthcare.

Zie HIER voor meer informatie over het HIV/AIDSmonument.

Categorie:
Amsterdam
Tags: