Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2016: EuroPride in Amsterdam
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Terugblik COC’s Shakespeare Club

18 oktober 2016 -

Deze zomer vierden we met iedere letter in het alfabet, en iedereen die zich niet in een alfabetisch hokje laat plaatsen, onze 70ste verjaardag. LHBTQIA, XYZ of ally. Van biculturele homoseksuelen, via Roze in Blauw, tot een echte Church-take-over, geen idee was te gek en geen persoon was onwelkom in de COC’s Shakespeare Club, een centrale hang-out  bij het Amsterdams Museum.

Van 23 juli tot en met 7 augustus stond er een café en podium met dj’s, kunstenaars en uiteenlopende roze initiatieven in het hart van het Amsterdams Museum, om onze vrijheid en onze verjaardag te vieren.

Opening

Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland, kondigde bij de opening een tour in de Izi-app aan waarmee je door zeventig jaar homogeschiedenis in Amsterdam kan lopen. COC kreeg een jubileumpenning van de stad Amsterdam voor zijn voortdurende inzet voor gelijke rechten en acceptatie van seksuele diversiteit.

’s Avonds veranderde COC’s Shakespeare Club eerst in een volledig uitgeruste bbq, georganiseerd door biculturele LHBT+ ’s, met bijpassende muziek. Vervolgens werd de club gekraakt door Club Church in een echte take-over door House of Hopelezz.

Meer gedenkwaardige momenten
Daarnaast kwam het Danspaleis een avond  en waren de Nederlandse Reisopera en het DeLaMar Theater van de partij. Memorabel was ook de dag dat de voorlichtersgroep vertelde over hun werk, door je mee te nemen in een quiz die ze normaal voor de klas doen. De pinkbuurtborrel kwam langs, de Korenmarkt vond er plaats, Roze in Blauw was van de partij. Twee weken lang was er kunst, muziek en waren films. Je kon het zo gek niet bedenken of het had een podium bij COC’s Shakespeare Club in deze bruisende weken.

The dress
Met als hoogtepunt de onthulling van de Rainbow Dress, internationaal een grote hit. Eén blik op de gigantische jurk en je begrijpt waarom hij zo in opspraak was: hij is zestien meter lang en bestaat uit 72 nationale vlaggen van landen waar homoseksualiteit nog altijd illegaal is. In het lijfje is de Amsterdamse vlag verwerkt, om te onderstrepen dat Amsterdam openstaat voor LHBT+ -vluchtelingen (Lesbisch-Homoseksueel-Biseksueel-Transgender). De Rainbow Dress werd gedragen door transgendermodel Valentijn de Hingh.

De jurk is een samenwerking van modeontwerper Mattijs van Bergen en ruimtelijk vormgever Oeri van Woezik. Om een statement te maken zullen de ontwerpers de jurk elk jaar updaten, door te checken welke landen homoseksualiteit gelegaliseerd hebben. De vlaggen van die landen worden verwijderd en vervangen door een regenboogvlag. Het uiteindelijke doel: een complete regenboogjurk.

Over de Shakespeareclub
Op 7 december 1946 werd de Shakespeare Club opgericht, de voorloper van het COC. Het was een schuilnaam, omdat homoseksualiteit nog verboden was. In 1949 werden we omgedoopt in Cultuur en Ontspannings Centrum, het C.O.C., ook een schuilnaam, die we al die jaren – inmiddels zonder puntjes – als ‘merknaam’ voor de oudste nog bestaande LHBT+-vereniging ter wereld hebben behouden.

Categorie:
Amsterdam
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , , , ,