Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016: EuroPride in Amsterdam
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Verbod bloeddonatie homo’s is discriminatie

7 mei 2015 -

Het permanent uitsluiten van homoseksuele en biseksuele mannen van bloeddonatie leidt tot discriminatie. Dat stelde het College voor de Rechten van de Mens in een uitspraak die vorige week bekend werd gemaakt. COC wil dat er op korte termijn een einde komt aan het levenslange bloeddonatieverbod voor homo- en biseksuele mannen en spreekt hier vandaag over met bloedbank Sanquin en de ministeries van VWS en OCW.

In Nederland kunnen mannen die seks hebben of hebben gehad met mannen geen bloed doneren. Homoseksuele mannen zijn van bloeddonatie uitgesloten omdat de kans op overdracht van het hiv-virus in deze groep heel groot zou zijn. Dit virus kan aids veroorzaken. Uit onderzoek door de Universiteit van Maastricht en Sanquin Bloedvoorziening blijkt echter dat permanente uitsluiting niet langer noodzakelijk is voor de veiligheid van het bloed.

De zaak bij het College van de Rechten van de Mens is aangespannen door een man die bloed wilde doneren maar geweigerd werd omdat hij seksueel contact had gehad met een man.  Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt in haar afgelopen woensdag verschenen uitspraak dat de permanente uitsluiting van homo- en biseksuele mannen van bloeddonatie niet meer gerechtvaardigd is en dat er sprake is van discriminatie. Het College verwijst daarbij onder meer naar onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Ook wijst het College er op dat diverse andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië, homo- en biseksuele mannen al niet meer van bloeddonatie uitsluiten.

Op 6 maart jl. stelde minister Schippers dat het donorbeleid wat haar betreft kan worden aangepast.  COC Nederland spreekt op dinsdag 12 mei met het ministerie van VWS en bloedbank Sanquin over het bloeddonatieverbod voor homo- en biseksuele mannen.

COC  pleit al lang voor afschaffing van het bloeddonatieverbod. Dat leidde in april 2012 tot een motie van de Tweede Kamer waarin de regering werd opgeroepen om aan het verbod een einde te maken.

 

Categorie:
Amsterdam
Tags:
,


  • Recente berichten