Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2016: EuroPride in Amsterdam
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

COC wil regenboogkleurige winterspelen

31 juli 2013 -

Sochi-2014-Regenboogvlag31 juli 2013 – Toon de regenboogvlag bij de Olympische winterspelen in Rusland. Die oproep doet het COC vandaag aan Nederlandse sporters, bezoekers, organisatoren, officials en andere betrokkenen bij de spelen van 2014. De belangenorganisatie wil dat het sportevenement gebruikt wordt als een massaal protest tegen de Russische anti-homowet. 

COC-voorzitter Tanja Ineke doet deze oproep op woensdagochtend 31 juli in het Radio 1 programma Goedemorgen Nederland. De regenboogvlag is het internationale symbool voor rechten van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s). De belangenorganisatie wil Russische LHBT’s met de actie een hart onder de riem steken.

Het COC spreekt binnenkort met het NOC*NSF over mogelijkheden tot samenwerking bij de actie. De sportorganisatie is nauw betrokken bij de Nederlandse deelname aan de spelen.

‘Wat mij betreft draagt ons supporterslegioen voor één keer regenboogkleuren in plaats van oranje,’ zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Ik hoop dat schaatsers bijvoorbeeld regenboogattributen zullen dragen en dat de tribunes vol staan met regenboogvlaggen. Dat alles onder de ogen van president Poetin.’

Het COC is zich bewust dat mensen die in Rusland de regenboogvlag tonen risico lopen op arrestatie. ‘Maar hoe meer mensen aan de oproep gehoor geven, hoe lastiger het voor de autoriteiten wordt om in te grijpen,’ aldus Ineke. Overigens stelde het Internationaal Olympisch Comité op 29 juli dat de anti-homowetgeving volgens Russische autoriteiten niet zal worden toegepast op deelnemers aan de spelen.

Met het regenboogprotest geeft het COC gehoor aan een oproep van de Russische LHBT-beweging. Die vraagt om de spelen in Sotsji tot een manifestatie van vrijheid en LHBT-rechten te maken. ‘We should speak up, not walk out (…) do not boycott the Olympics – boycott homophobia,’ aldus Ruslands’ grootste LHBT-organisatie Russian LGBT-Network.

Het COC organiseerde tijdens een bezoek van de Russische president Poetin een demonstratie tegen de anti-homowet met 5 duizend deelnemers. Onlangs bood het COC 15 duizend handtekeningen aan tegen de wet bij de Russische ambassade in Den Haag.

De Russische anti-homowet trad op 30 juni in werking, maakt Russische LHBT’s monddood en perkt hun rechten ernstig in. Het wordt voor LHBT’s strafbaar om voor hun rechten op te komen, zich te organiseren, te publiceren over homoseksualiteit en voorlichting te geven. De Russische LHBT-beweging signaleert toenemend geweld tegen LHBT’s sinds de wet op de politieke agenda staat.

CHECKLIST RUSLAND ACTIES

De Russische LHBT-beweging heeft een aantal  suggesties opgesteld voor personen en organisaties die acties tegen de anti-homowet willen voeren. Meer informatie vind je in ons sitebericht daarover – zie: Checklist Rusland Acties.

[Bron: COC NL]

Categorie:
Buitenland, Homo-emancipatie
Tags: