Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2016: EuroPride in Amsterdam
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

COC Amsterdam geeft bijna 500 voorlichtingslessen

10 juli 2012 -

COC Amsterdam heeft afgelopen schooljaar bijna 500 voorlichtingslessen gegeven over homoseksualiteit op scholen in de regio Groot-Amsterdam en daarbuiten. In totaal gaf men 488 keer voorlichting. Belangrijke nieuwkomers waren een basisschool en scholen uit het bijzonder onderwijs, met name met katholieke en joodse achtergronden.

Er is al jaren een toenemende vraag naar voorlichtingslessen van COC Amsterdam. Op dit moment bereiken we ruim twee derde (57) van de Amsterdamse Voortgezet Onderwijs scholen, aldus Dennis Boutkan, voorzitter COC Amsterdam. De lessen vormen een belangrijk middel in onze strijd tegen vooroordelen en uitsluiting, aldus Boutkan.

Vorig jaar stond de teller nog op 415 lessen. De Amsterdamse vereniging verwacht dat de groei nog verder zal toenemen. De voorlichters komen overigens niet alleen op scholen, maar worden ook steeds vaker gevraagd bij maatschappelijke organisaties zoals verzorgingshuizen en welzijnsinstellingen. Afgelopen jaar waren ook de voorlichting aan migranten uit Uganda en Marokkaanse jongeren in stadsdeel Nieuw West opvallend. “Ook is het nieuws dat enkele scholen voorlichtingen afnemen waar we voorheen niet kwamen”, aldus Krzysztof Dobrowolski, coördinator van de voorlichtingsgroep.

De groei is enerzijds het succes van de zichtbaarheid van roze Amsterdammers. De donkere kant is de nog steeds aanwezige homodiscriminatie. Scholen nemen hierin gelukkig meer hun verantwoordelijkheid. “Ze realiseren zich dat ze iets moeten doen om discriminatie tegen te gaan en nemen voorlichtingslessen af”, aldus Boutkan. Met de verplichting, die binnenkort landelijk van kracht wordt, om voorlichting op school te geven, kunnen we een nog grotere vraag verwachten.

COC Amsterdam is helemaal klaar voor nog meer voorlichtingen. Afgelopen jaren is hard gewerkt aan professionalisering en deskundigheidsbevordering van de voorlichters. Begin dit jaar is een speciaal ‘Voorlichtershandboek’ gelanceerd en verder wordt in 2012 de back office voor aanmeldingen geautomatiseerd.

Categorie:
COC Amsterdam e.o., Voorlichting
Tags: