Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016: EuroPride in Amsterdam

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

COC Amsterdam presenteert: speciale rondleiding fotograaf Willeke Duijvekam op Coming Out Day 2013

9 oktober 2013 -

WILLEKE DUIJVEKAM Vrijdag 11 oktober organiseert het COC de nationale Coming Out Day 2013, die dit jaar in het teken staat van ‘mannelijke’ vrouwen en ‘vrouwelijke’ mannen.

Het COC wil hiermee laten zien dat acceptatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn, of ze nu mannelijk, vrouwelijk of iets er tussenin zijn.

Speciaal voor deze Coming Out Dag zal documentair fotografe Willeke Duijvekam, in samenwerking met COC Amsterdam, in Melkweg Galerie een rondleiding geven over haar exposite ‘Mandy & Eva’. In deze expositie (die nog t/m zondag 13 oktober te zien is) brengt ze het dagelijks leven van twee genderdysfore tieners in beeld.

Mandy en Eva zijn meisjes, ook al zijn ze geboren als jongen. Zes jaar lang heeft Willeke Duijvekam hen gevolgd, gedurende hun hele puberteit. Leidraad was haar fascinatie voor de ongrijpbare breuk tussen lichaam en geest en haar groeiende bewondering voor de moed van deze tieners om zich te onttrekken aan wat de samenleving van ze verwacht. Twee meisjes, twee verhalen, met misschien wel meer verschillen dan overeenkomsten.

Door beide meisjes zo lang te volgen, reikt de blik van Duijvekam ver voorbij het oppervlak. De fotoreeks laat zien hoe de transformatie tot zelfverzekerde jonge vrouwen voor Mandy en Eva vooral een innerlijk proces is. Ingetogen foto’s tonen hoe zij opgaan in hun dagelijkse bezigheden of in hun eigen gedachten. De worsteling om ook van buiten de meisjes te worden die zij van binnen al waren, uit zich in de details. Zoals de kartonnen doos waarin Eva haar barbiepoppen bewaarde toen nog niemand wist dat ze een meisje was.

Willeke Duijvekam
De aandacht van documentair fotografe Willeke Duijvekam (1968) gaat uit naar mensen van wie het leven een significant andere wending heeft genomen dan voor de meeste anderen. Haar projecten zijn vaak langlopend, waardoor er een binding ontstaat tussen de fotograaf en haar onderwerp. ‘Mandy en Eva’ is haar eerste solotentoonstelling.

Met enkele foto’s uit deze reeks won Duijvekam in 2009 een World Press Photo Award in de categorie Portraits stories. Eerder won ze meerdere PANL Awards, The Photo Academy Award en werd ze genomineerd voor de Portretprijs van de Zilveren Camera. Haar werk is o.a. gepubliceerd in Vrij Nederland, de Volkskrant, het Parool, NRC Weekblad, GUP, Pf, Credits, ELLE, Marie Claire, LINDA, en verschillende internationale bladen.

www.willekeduijvekam.nl

RONDLEIDING ‘MANDY EN EVA’ DOOR WILLEKE DUIJVEKAM

Vrijdag 11 oktober, 14.00 – 15.30 uur, Melkweg Galerie

(Marnixstraat 409, ingang via Melkweg Café)

aanmelden: uiterlijk donderdag 10 oktober via info@cocamsterdam.nl. vol = vol!

De expositie is nog te zien t/m zondag 13 oktober, wo t/m zo, 12.00 t/m 21.00 uur

 

Categorie:
Amsterdam, COC Amsterdam e.o., Cultuur
Tags: