Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016: EuroPride in Amsterdam
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Meer geweld tegen LHBT’s in Amsterdam

29 juli 2014 -

Homo-vlagVanavond is bekend geworden dat de man die afgelopen zaterdag in zijn hoofd werd gestoken, daar blijvend letsel aan over zal houden. Tevens staat vast dat hij is neergestoken wegens zijn geaardheid. Ook kwam vandaag naar buiten dat het geweld tegen homo’s vorig jaar is gestegen in vergelijking met het jaar ervoor.

Het totaal aantal meldingen van LHBT-discriminatie bij de Amsterdamse politie steeg met zo’n 10 procent, van 488 gevallen in 2012 naar 535 in 2013. Daarbij was in 189 gevallen sprake van geweld, tegen 176 in 2012. Ook maakte de politie bekend dat de man die zaterdag 26 juli in het centrum van Amsterdam werd toegetakeld met een mes, met zekerheid het slachtoffer is geworden van anti-homogeweld.

Landelijk verdubbelde het totaal aantal meldingen van anti-LHBT geweld bij de politie, van 623 (2011) naar 1.143 (2012), zo werd onlangs al bekend.

COC Amsterdam en COC Nederland noemen de toename ‘schokkend’. “Elke keer dat mensen klappen krijgen omdat ze LHBT zijn, is er één teveel”, aldus de belangenorganisaties.

COC Amsterdam wil dat het nieuwe Amsterdamse gemeentebestuur inzet op preventie. Zo zou de gemeente moeten stimuleren dat alle Amsterdamse scholen écht voorlichting geven over LHBT’s. Ook buurthuizen, jeugd- en jongerenwerk zouden aandacht moeten besteden aan LHBT-discriminatie. Verder pleit het COC voor uitvoering van het Amsterdamse Roze Stembusakkoord.

COC Nederland pleit voor invoering van een wettelijk hate crimes-artikel, dat bepaalt dat discriminerend geweld zwaarder wordt bestraft. Ook wil COC dat de Roze in Blauw aanpak van de Amsterdamse politie landelijk wordt uitgerold. Daarbij werkt een gespecialiseerd politieteam aan de aanpak van anti-LHBT geweld.

Ellie Lust, woordvoerder van de Amsterdamse politie, benadrukt dat de nieuwe cijfers niet hoeven te betekenen dat Amsterdam onveiliger is geworden voor LHBT’s. De cijfers kunnen ook betekenen dat LHBT’s in Amsterdam vaker aangifte doen.

Volgens het COC zijn de aangiftecijfers voor Amsterdam en Nederland slechts het topje van de ijsberg. Uit onderzoek blijkt dat zeven op de tien LHBT’s te maken krijgen met fysiek of verbaal geweld.

Bron: COC NL

Categorie:
Amsterdam, COC Amsterdam e.o., Discriminatie, Homo-emancipatie, Politie
Tags: