Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2016: EuroPride in Amsterdam
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Oud-politicus Felter toch veroordeeld voor homodiscriminatie

1 februari 2016 -

De voormalige Amsterdamse politicus Delano Felter is maandag alsnog door de Hoge Raad veroordeeld voor het beledigen van homoseksuelen en het aanzetten tot discriminatie en haat. Felter, in 2010 lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij, moet een boete van 1.000 euro betalen, waarvan 500 euro voorwaardelijk. COC Amsterdam voorzitter Peter de Ruijter is blij en tevreden met de uitspraak van de Hoge Raad.

Felter deed zijn omstreden uitspraken in 2010 in een interview met nieuwszender AT5, na afloop van een verkiezingsdebat in de Rode Hoed. “Ik heb een hekel aan homofielen. Als iedereen op mij stemt, sodemieter ik ze er allemaal uit”, was een van zijn uitspraken. Volgens Felter werden homofielen ’te dominant’ in Amsterdam en wilde hij ‘van die pedo’s af’. COC Amsterdam deed aangifte en het Openbaar Ministerie besloot de lijsttrekker te vervolgen.

Discriminerend

Het hof is van oordeel dat de uitlatingen ‘onmiskenbaar’ de bedoeling hebben gehad om homoseksuelen bij het publiek in een kwaad daglicht te stellen, zo luidt het vonnis. ‘Homoseksuelen worden als groep in diskrediet gebracht en de waardigheid van de groep wordt ernstig aangetast.’ Het hof kwalificeert de uitlatingen daarom als discriminerend.

Zowel de Amsterdamse rechtbank als het Gerechtshof hadden hem eerder vrijgesproken, tot verbazing en verontwaardiging van COC Amsterdam. Het Gerechtshof in Amsterdam vond toen dat de uitlatingen van Felter binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting vielen. Het Openbaar Ministerie was tegen die vrijspraken in cassatie gegaan. De Hoge Raad oordeelde maandag dat de uitspraken van Felter ‘onnodig grievend zijn’ en wijst erop dat ‘uitlatingen die aanzetten tot onverdraagzaamheid strafbaar kunnen zijn.” Felters advocaat heeft laten weten in cassatieberoep te gaan.

Laakbaar

COC Amsterdam is blij met het vonnis van de Hoge Raad. “De uitspraak bevestigt dat aanzetten tot actie, het ‘bestrijden van homofielen’, strafbaar is. Hier ligt dus een lijn met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting. Daarnaast is het natuurlijk laakbaar dat iemand voor zijn eigen politieke gewin een groep ‘labelt’ en zich er vervolgens tegen afzet. Het vonnis omvat ook een proeftijd van 2 jaar, dus ik hoop dat dit soort uitspraken in de nabije toekomst achterwege blijven, ” aldus voorzitter De Ruijter.

Categorie:
COC Amsterdam e.o.
Tags:
,