Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2016: EuroPride in Amsterdam
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Woonproject voor roze ouderen in gevaar

24 februari 2013 -

De crisis raakt iedereen: outForever, een groep mensen die zich inzet voor aangepaste woonvormen voor LGBT ouderen, meldt in een persbericht dat een project rond een bouwterrein aan de Van Hogendorpstraat dreigt te stranden.


Voor onbepaalde tijd dreigt het bouwterrein in de Van Hogendorpstraat braak te blijven liggen.

“Investeerder gezocht voor roze woonproject”

In april 2013 zou de bouw beginnen van 24 woningen voor roze ouderen in de Staatsliedenbuurt, oftewel LHBT-ouderen. Het zou voor Amsterdam, als homo-emancipatiestad, een uniek project zijn. Wonen voor roze ouderen op deze schaal is in Nederland nog niet gerealiseerd. LHBT staat voor lesbisch, homo, bi en transgender.

Hoewel er al gesloopt is en alles bij woningcorporatie Rochdale op scherp stond om met de bouw te starten, strooit het kabinetsbeleid roet in het eten. De corporatie heeft door de nieuwe eisen van de regering geen geld beschikbaar om in nieuwbouw te investeren. Het project is opgezet in gezamenlijke inspanning van de initiatiefgroep outForever, COC Amsterdam, zorgaanbieder Osira Amstelring en last but not least Rochdale. Alle betrokken partijen zijn –hoewel teleurgesteld- ook actief bezig contacten aan te boren met investeerders/beleggers die het project van Rochdale willen overnemen of er in mee willen investeren.

Huize Klivia: zelfstandig wonen tussen leuke, lieve buren

Uit onderzoek is gebleken dat ouderen met een andere seksuele oriëntatie in zorgcentra nogal eens te maken krijgen met regelrechte of verholen discriminatie door hetero ouderen, maar ook door zorgverleners. De helft van de verzorgenden is slecht geïnformeerd en heeft geen idee hoeveel roze  ouderen er in hun instelling zijn. In de thuiszorg is het niet veel beter gesteld, van gayvriendelijke zorg is geen sprake. Vandaar het initiatief van outForever om roze ouderen een plek te bieden waar ze zich thuis voelen en zorg krijgen die bij hen past. ‘Huize Klivia’ zou het complex van 24 woningen heten, naar de serie ‘Ja zuster, nee zuster’ die de VARA tussen 1966 en 1968 uitzond. De helft zou bestaan uit sociale huurwoningen, de andere helft uit vrije sector huur. Om in aanmerking te komen voor een woning hoefde niet elke bewoner een zorgindicatie te hebben. Ook criteria als betrokkenheid bij elkaar, burenhulp, gemeenschappelijke initiatieven en bijdragen aan de levensvreugde zouden daarbij gelden. In de plint van het pand zou een roze-vriendelijke huisartsenpraktijk komen, naast een aantal andere bedrijfsruimten. Onder het pand was ook een parkeergarage gepland.

Hoe nu verder?

outForever zet alles op alles om dit project alsnog gerealiseerd te krijgen. Het gaat om een prima locatie in de Van Hogendorpstraat en een ontwerp van architectenbureau Van Sambeek. Er zijn prille contacten met investeerders, die optimistisch stemmen. Alle betrokken partijen willen graag dat het plan zo spoedig mogelijk van de grond komt. Genoeg ingrediënten voor succes.

outForever

Sinds een aantal jaren lobbyt outForever bij verschillende partijen in Amsterdam om woonmogelijkheden voor LHBT-ouderen te realiseren. Tezamen met het COC Amsterdam zijn contacten gelegd met Osira Amstelring, een zorgverlener die aandacht besteedt aan goede zorg voor roze ouderen. Osira had al contacten met Rochdale over het nieuw te bouwen complex in de Van Hogendorpstraat. De samenwerking tussen Rochdale, Osira Amstelring, outForever en COC Amsterdam leidde nog in oktober vorig jaar tot een intentieovereenkomst die door alle betrokken partijen is getekend en waaraan in de pers aandacht is besteed.

outForever (www.outforever.nl) houdt de doelgroep op de hoogte via nieuwsbrief, Facebookgroep en de vereniging i.o. Je kunt met ons in contact komen via info@outforever.nl.

Categorie:
Amsterdam, COC Amsterdam e.o., Senioren
Tags:
, , , , , , , ,