Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2016: EuroPride in Amsterdam
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Zaak Delano Felter wordt vervolgd

12 maart 2013 -

Zaak Delano Felter: OM stelt cassatie in bij de Hoge Raad

COC Amsterdam is uiterst teleurgesteld over de vrijspraak in hoger beroep van Delano Felter. Felter was in 2010 lijsttrekker voor de Republikeins Moderne Partij bij de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Volgens het Openbaar Ministerie deed Felter tijdens het lijsstrekkersdebat en tijdens een interview voor de camera van de lokale zender AT5 uitspraken die aanzetten tot discriminatie van homoseksuelen. COC Amsterdam deed daarvan aangifte.

In de initiële rechtzaak werd Felter vrijgesproken. De rechtbank oordeelde dat niet bewijsbaar was dat er sprake was van discriminatie van homoseksuelen als groep mensen, zoals bedoeld in het strafrechtsartikel. Niet uitgesloten was dat de uitspraken van Felter alleen betrekking hadden op agressieve en dominante homoseksuelen en homoseksuelen, voor zover zij zich organiseren in netwerken en deelnemen aan het bestuurt, aldus de rechter.

Afgelopen maandag 11 maart 2012 was de uitspraak inzake het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie had aangespannen. Het Hof oordeelt in hoger beroep dat op grond van jurisprudentie van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), het gebruikelijk is dat aan een politicus, in het kader van het politieke debat, een zeer ruime vrijheid van meningsuiting wordt toebedeeld. Het Hof acht het in een democratische samenleving van essentieel belang de vrijheid van het politieke debat, één van de grondbeginselen van een democratische samenleving, te verdedigen. In een discussie van algemeen belang mag er daarbij sprake zijn van overdrijving en provocatie, oftewel een zekere mate van buitensporigheid zijn.Het Hof spreekt Felter eveneens vrij, maar op geheel andere gronden dan de rechtbank Amsterdam.

‘Wij zijn erg ongelukkig met deze vrijspraak’, aldus voorzitter Jan van Asch.‘ In het kader van het politieke debat is het kennelijk geoorloofd groepen mensen weg te zetten en dan juist de groep die ervoor kiest zichtbaar zichzelf te zijn in onze stad Amsterdam’. ‘ In onze ogen hebben politici ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid, zaken in een debat op scherp zetten is een groot goed, zinloos grievend uithalen naar groepen in de samenleving niet’, aldus van Asch.

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels cassatie ingesteld bij de Hoge Raad, wordt vervolgd…

Categorie:
Amsterdam, COC Amsterdam e.o., Discriminatie
Tags: