Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2016: EuroPride in Amsterdam
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Drag lovers opgelet: RuPaul is coming to town!

17 maart 2015 -

Bianca del Rio, Alaska, Ivyyyyyyy Winters, en Michelle Visage! De grootste namen uit RuPaul’s drag race komen in april naar Amsterdam. RuWho? 

RuPaul is de bekendste drag queen van de VS – zeg maar de Jennifer Hopelezz van de Amerikanen. Zeven jaar geleden begon ze met RuPaul’s drag race, een tv-show met een klassieke afvalrace-opzet, waarin tien drag queens strijden om de titel ‘America’s next drag superstar’, en grote hoeveelheden make-up en geld natuurlijk. Iedere aflevering doen de kandidaten een uitdaging (bijvoorbeeld elkaar readen), ze doen een catwalkshow, en aan het einde gaat de slechtste queen naar huis, na een spannende ‘lip-sync for your life’.

Behalve extravaganza, glitter, hakken en pruiken, heeft RuPaul ook een serieuze kant. Het motto van de serie is ‘If you don’t love yourself, how the hell can you love somebody else?’ RuPaul brengt dit in de praktijk door alle kandidaten te laten vertellen over hun soms problematische coming-out als homo of als queen, en soms zelfs door te bemiddelen in getroebleerde familierelaties. Ook onderling delen de queens naast een boel shade, vooral lief en leed.

In de VS is de show een megasucces – deze maand begint het zevende seizoen, na een miljoen likes op Facebook. De winnaars van de eerdere seizoenen zijn inmiddels nationale sterren, en ook in Nederland is RuPaul groot: naast de aanstaande Battle of the seasons op 10 april in de Melkweg, vond in februari een superball plaats waarin 100 Nederlandse queens het tegen elkaar opnamen – helemaal in de stijl van Ru.

Jennifer Hopelezz

Jennifer Hopelezz

We vroegen Jennifer Hopelezz naar RuPaul’s invloed op de Nederlandse drag scene.

Wat betekent RuPaul voor Nederlandse queens?
“Ik denk dat RuPaul veel mensen heeft geïnspireerd om ook drag te gaan doen. Ze is echt een moeder van alle drag queens. Ze is ook niet alleen van de mooie jurken en pruiken, maar ze heeft het fenomeen drag en de geschiedenis ervan bekend gemaakt bij een nieuwe generatie. In de show gaat het bijvoorbeeld ook vaak over Paris is Burning (een documentaire over de drag cultuur van New York in de jaren 80, SL), en over de verschillende soorten drag die er zijn.”

Denk je dat zo’n tv-show echt kan bijdragen aan meer tolerantie voor drag queens, en voor LHBT’ers?
Het is heel goed voor zichtbaarheid van gays en voor gay pride. Het laat zien: extravagantie maakt het leven leuk! Het zou jammer zijn als iedereen in spijkerbroek liep. Maar er zit wel een andere kant aan. Drag roept ook juist weerstand op, ook binnen de LGBT community, omdat het met stereotypen werkt. Er zijn ook mensen die vinden dat dat juist niet helpt bij acceptatie. Maar ja, je kunt nooit iedereen tevreden maken.

Zou je zelf Jennifer’s drag race willen maken, op At5 bijvoorbeeld? 
Ik sta er zeker voor open! Bij de superball waren mensen aanwezig die met dit soort ideeën rondlopen, dus wie weet. Als je zoiets gaat maken moet het wel echt spectaculair zijn, net als bij RuPaul.

Wie is volgens jou Holland’s next drag superstar?
Bij de superball won Sugi, dus zij natuurlijk! Zij is niet superfishy, maar heeft haar eigen stijl, ze is echt bijzonder.
————–

De drag scene heeft een eigen jargon. Hier een klein overzichtje van belangrijke termen.

ball Een feestavond waarop queens van verschillende houses bij elkaar komen en het tegen elkaar opnemen in verschillende categorieën, bijvoorbeeld celebrity impersonation, executive realness, etc.

fishy Vrouwelijk. Als je er fishy uitziet, dan zie je er echt vrouwelijk uit. Dat hoeft niet per se – sommige queens zijn van nature heel fishy, andere kiezen bijvoorbeeld voor een meer trashy stijl.

house Een groepje sterk bevriende queens dat zich bijna als familie gedraagt, en geleid worden door een drag mother. De Amsterdamse superball werd gewonnen door het Penthouse of Fierceness.

lip-sync for your life Een onderdeel van RuPaul’s show, waarin twee queens tegelijk hetzelfde liedje moeten playbacken. Degene die dat het best doet mag in de show blijven, de andere moet naar huis.

readen Een andere queen de les lezen, door haar op een grappige manier te beledigen. Bij readen maak je gebruik van een kenmerk van de queen in kwestie; je gaat bij een queen van 40 bijvoorbeeld grappen maken over hoe oud ze wel niet is.

realness Waarachtigheid, authenticiteit. Realness wordt altijd vergezeld van een bijvoeglijk naamwoord waarin duidelijk gemaakt wordt wát er waarachtig is, bijvoorbeeld ‘serving fish realness’ voor een queen die er heel vrouwelijk uitziet

shade Gemeen zijn, bitchy doen. Bijvoorbeeld: ‘You’re like a children’s book, so easy to read!’ ‘OMG girl, you’re throwing real shade!’
————–
De eerste zes seizoenen van RuPaul’s drag race zijn te vinden op Netflix, en in de VS op www.logotv.com.

RuPaul’s drag race: Battle of the Seasons vindt plaats op 10 april 2015 vanaf 20 uur in De Melkweg. Kaartjes zijn helaas uitverkocht, dus ware fans moeten zich tot de zwarte markt wenden.

De documentaire Paris is Burning is te zien op youtube.
Schrijfster: Sterre Leufkens

Categorie:
Cultuur
Tags:
,