Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016: EuroPride in Amsterdam
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Homopropaganda. Eerste expositie van in Rusland verboden kunst van homoactivist Demir Demir(ov)

22 november 2016 -

Rusland, homo, kunstenaar, homofobie en Hiv. Dit is samengevat het leven van Demir Demir(ov), 33 jaar, wonend in Moskou, homoactivist, kunstenaar en Hiv-positief zonder medicatie met een derde stadium van Aids. Boven alles is het hem verboden om zijn kunst, die in Rusland ook bij wet verboden is, te tonen. Hoeveel erger kan het zijn…

Wonder boven wonder is het Galerie MooiMan male-art in Groningen toch gelukt om een visum voor elkaar te krijgen voor Demir. Sinds zijn ontmoeting met Elton John in 2013 ondervindt Demir tegenwerking op allerlei terreinen. Eerder is een visum naar Frankrijk geweigerd en nog geen maand geleden werden werken die naar ons werden opgestuurd voor een kleine expositie in Haarlem, tegen gehouden bij de Russische douane vanwege de wet op de homopropaganda. Van verschillende websites in Nederland werd hij geblokkeerd.

LHBT-rechten in Rusland

Pas zaterdagochtend op het allerlaatste moment ontving hij zijn visum terwijl zijn vliegticket een dag later vast stond, waarvan terugbetaling niet mogelijk was. Demir is vanwege zijn activisme niet alleen uitgesloten van het tonen van zijn werken die in Rusland als homopropaganda aangemerkt worden, maar als Hiv-geïnfecteerde ook van medicatie. Demir is daarom derde graads Aidspatiënt, zijn partner is inmiddels overleden.

Rusland is notoir als het gaat om LHBT-rechten. In meer dan tien regio’s is er zelfs anti-homowetgeving van kracht. COC Nederland zet zich dan ook in om dit terug te dringen.

Zaterdag 26 november opent zijn expositie ‘Inner Light’ waarmee het de eerste keer is dat een homoactivist uit Rusland wat in zijn land verboden is, in Nederland toont. Al het werk van deze solo-expositie staat in het kader van Wereld Aids Dag 1 december. De bedoeling is dat alle opbrengsten van verkoop zijn voor medicatie voor hem en zijn vrienden zijn. Met name ook omdat Hiv-medicatie in Rusland aan strikte regels gebonden is en daardoor niet voor iedereen verkrijgbaar is.

Demir Demir(ov) en Keith Haring: Hiv/Aidsactivisten

Het werk van Demir heeft een sterke link met dat van Keith Haring. Streng grafisch werk overladen met symbolen waarin kritiek op de samenleving rondom stigma’s als Hiv/Aids, transgenders, het homohuwelijk en de kinderwens voor homokoppels naar voren komt, geschilderd op het goedkoopste papier denkbaar van een meubelgigant uit Zweden, waarin hij helder de tijdsgeest van homofoob Rusland vangt. Het verschil is echter dat Keith Haring Aids kreeg in een periode waarin nauwelijks medicatie mogelijk was. Demir zou anno 2016 medicatie moeten kunnen krijgen, maar in een land waar het taboe op HIV maar ook homoseksualiteit hoog en onbespreekbaar is, lijkt Demir in een val terecht te zijn gekomen waar hij zonder hulp van buitenaf, niet uit kan ontsnappen.

De expositie zal op donderdag 1 december open zijn voor publiek en is dan tot 11 december te zien. Met de opening zal Demir – inmiddels veilig in Nederland – aanwezig zijn.

 

Zie voor meer informatie over Demir Demir(ov): https://www.facebook.com/events/1206357716113601/ of kijk alvast op https://www.youtube.com/watch?v=YJDX8RQjNXY .

*Het werk van Demir Demir(ov) is ook opgenomen in Your Daily Male 2017, een uitgave van de galerie.

Categorie:
Cultuur
Tags:
, , , , , , , ,