Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016: EuroPride in Amsterdam

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Afschuwelijke mishandeling homopaar in Arnhem

3 april 2017 -

Een homopaar is in de nacht van zaterdag op zondag in Arnhem ernstig mishandeld. Het COC spreekt van een ‘afschuwelijk voorval’. De belangenorganisatie roept informateur Schippers op om de aanpak van geweld tegen LHBTI’s prioriteit te geven bij de gesprekken over een nieuw kabinet.

Het voorval lijkt een homovijandige achtergrond te hebben. Volgens de slachtoffers was de aanleiding dat ze hand in hand liepen.

‘Afgetuigd worden omdat je van elkaar houdt, het is te afschuwelijk voor woorden,’ zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. Ze roept informateur Schippers op om de aanpak van anti-LHBTI geweld prioriteit te geven bij de gesprekken over een nieuw kabinet.

De regionale COC-vereniging Midden-Gelderland zoekt contact met de slachtoffers om hen hulp aan te bieden.

Betonschaar

De twee mannen werden zondagochtend afgetuigd door een groep jongeren in Arnhem, toen ze na een avond stappen naar huis liepen. Beide mannen raakten gewond. Van een van de slachtoffers werden vier tanden uit de mond geslagen. Bij de mishandeling zou een betonschaar zijn gebruikt.

Het stel van 31 en 35 jaar liep over de Nelson Mandelabrug toen een groep van circa zes tot acht jongeren langs kwamen fietsen en de mannen begon uit te schelden. De Telegraaf.nl meldt dat de politie inmiddels twee verdachten heeft aangehouden, een 14-jarige Arnhemmer en een 20-jarige man uit Gennep.

Steeds vaker incidenten

In Nederland krijgen zeven op de tien LHBTI’s te maken met discriminerend fysiek of verbaal geweld. Het aantal meldingen bij de politie nam de afgelopen jaren toe, van 428 in 2009 naar 1.574 in 2015. Jaarlijks worden maar zo’n negen daders wegens LHBTI-discriminatie veroordeeld.

Het COC wil dat de aanpak van anti-LHBTI geweld prioriteit krijgt van een nieuw kabinet. Prestatieafspraken tussen politie, OM en Justitie zouden er voor moeten zorgen dat meer daders worden veroordeeld. Ook pleit de belangenorganisatie voor een hoger strafmaximum bij discriminerend geweld en meer aandacht voor de aanpak van discriminatie op politie academies. Om geweld te voorkómen moeten scholen volgens het COC meer en betere voorlichting geven.

De belangenorganisatie roept slachtoffers van discriminatie en geweld op om altijd aangifte te doen.

 

[Tekst naar: COC NL – Foto: Erik van ’t Hullenaar]

Categorie:
Discriminatie
Tags:
, , , ,