Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016: EuroPride in Amsterdam

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Herdenking bij het Homomonument 2016

4 mei 2016 -
Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 04/05/2016
19:30 - 22:00

Categorieën


Op en rond het Homomonument, op de Westermarkt achter de Westerkerk, zal ook dit jaar, na de twee minuten stilte om 20 uur, weer worden stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog en worden de LHBT-ers herdacht die werden vervolgd om hun seksuele geaardheid en genderidentiteit. Aanvang stille tocht vanaf de Westerkerk/Prinsengracht om 19:30 uur. Aanvang programma om 19:45 uur met kransleggingen, toespraken en muziek. Aansluitend koffie en concert in de Westerkerk.

Bij ceremoniemeester Menne Vellinga kwam daar onmiddellijk een spreekster in beeld die De vrijheid omarmd wel heel letterlijk heeft genomen. Docente Lianda van der Schilden (25) werd geraakt door een Facebook bericht van de Syrische vluchteling Omar Abdulghani (21). Omar publiceerde een noodkreet. Als homoseksueel had hij een andere voorstelling van zaken over Nederland dan wat hem overkwam in het AZC in Zaandam. Inmiddels is zijn verhaal en dat van andere LHBT vluchtelingen breeduit in de media gekomen. Zijn er supportgroepen zoals het comité LGBT Asylumsupport van de Sandro Kortekaas uit Groningen ontstaan. Maar wat kan je als individu? Lianda van der Schilden helpt ons op weg. Zij bood Omar haar logeerkamer aan.

En hoe omarmt onze lokale overheid de vrijheid? Wethouder en loco burgemeester Simone Kukenheim is gevraagd de rol van Amsterdam te belichten tijdens haar spreekbeurt.

Peter de Ruijter de huidige voorzitter van het COC Amsterdam mag een antwoord geven op de vraag hoe er is gereageerd op het aanbod van de zeer deskundige voorlichtingsgroep van het COC Amsterdam om hun verhaal in het AZC en voor de COA medewerkers te mogen doen.

Bloemengroet voor LHBT Vluchtelingen

Namens Het Koninkrijk der Nederlanden geen bloemen dit jaar! Wel heeft gastspreekster Lianda van der Schilden laten weten samen met haar ‘broertje’ Omar een bloemgroet te brengen voor alle LHBT vluchtelingen. De gemeente Amsterdam vertegenwoordigd door loco burgemeester Kukenheim zal als een van de eersten een krans leggen gevolgd door vertegenwoordigers van het COC en LGBT Asylumsupport.

Het comité 4 mei Homomonument wordt vertegenwoordigd door: COC Amsterdam, Roze in Blauw, Stichting Homoseksualiteit en krijgsmacht, Stichting Homomonument en MVS Gaystation. Lloyd Hotel, Pinkpoint en de Westerkerk bieden facilitaire ondersteuning!

Categorie:
Amsterdam
Tags: