Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2016: EuroPride in Amsterdam
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Oegandese homorechtenverdediger spreekt in Leiden

28 november 2014 -
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 28/11/2014
17:00 - 22:00

Locatie
Amstel 54

Categorieën


Vrijdag 28 november spreekt de Oegandese homorechtenverdediger Geoffrey Ogwara over zijn werk voor gelijke rechten van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT) in Oeganda. Deze lezing wordt georganiseerd door het roze universitaire netwerk ‘Leiden University Pride’ in samenwerking met COC Leiden.  De lezing wordt om 17.30 uur gehouden in de Faculty Club van de Leidse Universiteit, Rapenburg 73. Iedereen is welkom vanaf 17.00 uur en de toegang is vrij. Na afloop is er een borrel.

Ogwaro werkt als coördinator van mensenrechtenorganisaties die strijden tegen discriminatie van seksuele minderheden in Oeganda. Hij wordt door zijn werk ernstig bedreigd. Op dit moment heeft hij zijn werkzaamheden tijdelijk stilgezet vanwege de angst om door de politie aangehouden te worden voor ‘recruitment van homoseksuelen’, waar fikse straffen op staan. Vanwege deze bedreigingen heeft Ogwaro zich aangemeld bij het Shelter City Initiatief dat bedreigde mensenrechtenverdedigers opvangt in Nederland.

“Vechten voor rechten van seksuele minderheden is op veel plaatsen in de wereld nog erg gevaarlijk. We zijn daarom trots dat Ogwara in Leiden komt vertellen over zijn strijd in Oeganda. Binnen en buiten Nederland is er nog veel werk te verzetten voor de volledige acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders,” zegt Ivo van Spronsen, coördinator Politiek & Diversiteitsbeleid COC Leiden.

Oeganda staat bekend als de gevaarlijkste plek om homo te zijn: LHBT’s worden ontslagen vanwege hun geaardheid, behandeling geweigerd bij ziekenhuizen en (soms dodelijk) slachtoffer van mishandeling. De daders blijven meestal ongestraft. In Nederland kreeg de discriminatie van LHBT’s in Oeganda veel bekendheid in 2013, toen er is er een wet in de maak was die homoseksualiteit en handelingen die daarmee samenhangen zou kunnen bestraffen met de doodstraf. Deze wet is nu afgezwakt, de situatie van de seksuele minderheden in Oeganda is echter niet verbeterd.

Shelter City

Shelter City is een landelijk initiatief van Justice and Peace Nederland in samenwerking met Nederlandse steden en met het ministerie van Buitenlandse Zaken om mensenrechtenverdedigers te beschermen. Wanneer mensenrechtenverdedigers vanwege hun werk ernstig worden bedreigd, komen zij in aanmerking voor een verblijf van drie maanden in één van de Nederlandse Shelter City’s.

Tijdens hun verblijf in Nederland zetten de mensenrechtenverdedigers hun werk in veiligheid voort en komen zij op adem. Verder vergroten zij hun netwerk van maatschappelijke organisaties en politieke contacten in Den Haag, Brussel en elders. Ook volgen de mensenrechtenverdedigers trainingen om hun vaardigheden te vergroten. Bovendien dragen zij met publieksbijeenkomsten en workshops bij aan bewustwording van de inwoners van de Shelter City’s op het gebied van mensenrechten.

Categorie:
Buitenland
Tags: