Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016: EuroPride in Amsterdam
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

COC’s Shakespeare Club 2021: Best Of-editie

19 juli 2021 -

2021 is een bijzonder jaar. We leven nu ruim een jaar met COVID-19 maar weten nog niet precies hoe dat moet. Toch loopt de tijd door, en dat betekent dat het COC in Amsterdam dit jaar 75 jaar bestaat en daarmee de oudste nog bestaande LHBTIQ+-rechten organisatie ter wereld is. In de tweede helft van 2021 vieren we dit jubileumjaar met 5 activiteiten onder de noemer COC’s Shakespeare Club 2021: Best Of-editie. Met deze activiteiten wordt feestelijk teruggekeken op de succesvolle Shakespeare Club festivals van de afgelopen 5 jaar. 

Waar komt ‘Shakespeare Club’ vandaan?

COC’s Shakespeare Club is in 2016, tijdens het vorige jubileumjaar en tegelijk met de EuroPride, ontstaan als event met het doel om de zichtbaarheid en empowerment van de LHBTQI+ gemeenschap in Amsterdam en omstreken te versterken. Deze eerste COC’s Shakespeare Club was een samenwerking tussen COC Amsterdam e.o., COC Nederland, het Amsterdam Museum en IHLIA. Met de titel Shakespeare Club wordt verwezen naar de oorspronkelijke naam van het COC, een schuilnaam voor samenkomsten van mensen die niet mochten zijn wie ze zijn. Na 5 edities is COC’s Shakespeare Club in Amsterdam een sociaal-cultureel fenomeen geworden waar juist dat centraal staat: een veilige en vrolijke plek om te zijn, en te laten zien, wie je bent.

Een terugblik

In de afgelopen 5 jaar hebben we ontzettend veel gedaan: van symposia over veiligheid tot buurtborrels, van een panelgesprek over whitewashing tot een quiz over sekswerk, van activiteiten voor LHBTIQ+’ers met een verstandelijke beperking tot queer rondleidingen door het Amsterdam Museum, van vogue optredens tot literatuurvoordrachten, van workshops voor queer mensen van kleur tot theatervoorstellingen, van feestelijke samenkomsten voor nieuwkomers tot filmscreenings, van voorlichtingen tot feestjes. Thema’s van de afgelopen jaren waren “Sharing Stories, Exploring Identity”, “QueerSpaces”, en “Take Care!” Nu is het tijd om terug te kijken en 5 keer het beste van COC’s Shakespeare Club terug te laten komen.

Wat staat er op de planning?

De eerste activiteit, op woensdag 28 juli vanaf 14:00 uur, is er één die in dat rijtje absoluut niet kan ontbreken: het Roze Danspaleis. Op donderdag 5 augustus vindt de tweede activiteit plaats: met de titel “All that glitters is not gold” maken we een besloten programma voor LHTBIQ+’ers met een migratie-achtergrond op de binnenplaats van het Amsterdam Museum, waar op dit moment de Gouden Koets tentoongesteld wordt. Dat beladen voertuig geeft ons voldoende aanleiding tot gesprek. De overige 3 activiteiten zullen plaatsvinden in september, oktober en november. In verband met de COVID-19 maatregelen kunnen de activiteiten op die manier beter aangepast worden aan het verloop van de pandemie, en bovendien kunnen we zo de zichtbaarheid van de superdiverse LHBTIQ+ gemeenschap in Amsterdam nog breder onder de aandacht brengen.

Zichtbaarheid & Pride

COC’s Shakespeare Club is een co-creatie van COC Amsterdam e.o. en het Amsterdam Museum. De activiteiten van COC’s Shakespeare Club worden ontwikkeld samen met, door en voor de meest gemarginaliseerde groepen binnen de diverse LHBTIQ+ gemeenschap, waaronder met name de communities van mensen van kleur en transpersonen. In 2021 maakt COC’s Shakespeare Club voor het eerst deel uit van de programmering in het kader van de alliantie Zichtbaarheid & Pride. Binnen een bondgenootschap van 22 Amsterdam LHBTIQ+ organisaties met verschillende belangen en posities, van grassroots tot gevestigde orde, zetten we ons de komende 2 jaar in tégen racisme, seksisme, validisme, transfobie, islamofobie, interseksefobie, afrofobie, xenofobie en queerfobie, en vóór een saamhorige en solidaire gemeenschap waarin íedere LHBTIQ+ Amsterdammer zichzelf kan zijn.

Categorie:
COC's Shakespeare Club
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,