Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016: EuroPride in Amsterdam

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Wat te doen met Pride?

23 juli 2015 -

Dit jaar vindt de Gay Pride alweer voor de 20e keer plaats.  Wat begon als een kleinschalig evenement in 1996 is inmiddels uitgegroeid tot een roze evenement van wereldformaat. Er zijn dit jaar meer evenementen dan ooit, met een scala aan indoor- en outdoorfeesten, tentoonstellingen en verschillende ceremonies verspreid over negen knallende dagenWat wordt er allemaal georganiseerd, en voor wie? We lichten verschillende evenementen uit.

Hoogtepunten

Tijdens Gay Pride barst Amsterdam bijna uit zijn voegen door alle feesten, speciale evenementen en activiteiten. Bekijk hier de hoogtepunten voor Gay Pride 2015:

 • 26 juli: Bianca Del Rio – Theater Amsterdam
 • 29 juli: Pride Oost – Javaplein
 • 30 juli: Pride Walk & Party – Homomonument
 • 30 juli: SeniorPride 2015 – Paleis van de Weemoed
 • 31 juli: Pride Street Parties – Diverse straten
 • 31 juli: Drag Queen Olympics – Homomonument
 • 31 juli: Roze Brunch – Marnixbad
 • 1 augustus: Canal Parade – grachten
 • 1 augustus: Pride straatfeesten – Diverse straten
 • 2 augustus: Rapido – Paradiso
 • 2 augustus: Pride Closing Party – Rembrandtplein

Bekijk de Amsterdam Gay Pride website voor het complete programmaoverzicht in de stad.

Pride Worldwide

Onder het motto ‘My Pride World Wide’ besteedt de Amsterdam Gay Pride (AGP) dit jaar nog meer aandacht aan mensenrechten wereldwijd. Zo hebben diverse organisaties buitenlandse LHBT-activisten uitgenodigd om de Amsterdam Gay Pride mee te maken en om andere activisten te ontmoeten. Daarnaast besteedt de PrideWalk (een protestmars van het Mercatorplein naar het Homomonument) speciale aandacht aan de sinds 2010 verboden Belgrado Pride en is er op het Rembrandtplein de My Pride World Wide Closing Party, met bekende (inter)nationale artiesten en mensenrechtenactivisten.Op de Canal Paradevaart een lege boot met een camera die 360 graden beeld en geluid streamt, waardoor men overal ter wereld kan ervaren hoe het is om mee te varen in Amsterdam. De livestream is op 1 augustus te volgen via www.pridestream.org. Ook nu kunnen mensen van te voren ‘instappen’ door een videoboodschap achter te laten op de site. Een regenboogfilter maakt het mogelijk om dit anoniem te doen. Naast de camera wordt een LED-scherm geplaatst op de boot waar de boodschappen tijdens de parade op vertoond zullen worden.

LesBian Pride

Ook voor de vrouwen is genoeg te doen op deze Pride, onder andere:

Trans Pride

Meer dan ooit zijn er gedurende deze Prideweek activiteiten die in het teken staan van transgenders. De expositie Gender Free Zone bijvoorbeeld, toont de vele verschijningsvormen in het genderspectrum. Ook is er een transgender informatiemarkt en wordt het indrukwekkende BOI, Song of a Wanderer getoond, een documentaire over het leven van fotograaf Nitzan Krimsky, die op zoek gaat naar de eigen genderidentiteit.  transamsterdam.blogspot.nl

Drag Pride

26 juli treedt Bianca Del Rio  op in Theater Amsterdam. De Drag Queen Olympics vindt plaats op 31 juli op het Homomonument: een jaarlijks spektakel met onderdelen als de Stiletto Sprint en de Handbag Toss. Let op: de looks zijn net zo belangrijk als het sporttalent! Alle dragqueens en -kings zijn van harte welkom om het speelveld bij het Homomonument te betreden.
De Drag Club Lellebel is uitgeloot voor de Canal Parade, maar doopt op zaterdag 1 augustus op ludieke wijze toch een schip. De bar is geopend gedurende de Pride week. Kijk op de facebookpagina.

Senior Pride

Voor het eerst is er dit jaar een landelijke Roze Ouderen dag, op 27 juli wordt dit gevierd met een muziekspektakel in het OBA Theater. Dit jaar wordt tijdens de Amsterdam Gay Pride ook weer de Senior Pride gehouden en Roze 50+ vaart mee met de botenparade tijdens Amsterdam Gay Pride. Meer over de activiteiten van senioren vindt je hier.

Religious Pride

Diverse religies en culturen passeren in het Pride-programma de revue. Zo komen LHBT-activisten uit Marokko en Nederland aan het woord tijdens een debat over homoseksualiteit in Marokkaanse kring, bieden de Exodays een nieuw initiatief om een joodse invulling aan de Gay Pride te geven en wordt in de Keizersgrachtkerk de popuaire Gay Pride Kerkdienst georganiseerd.

Bekijk het volledige programma op www.amsterdamgaypride.org.

Handige tip voor tijdens Canal Pride

Op zaterdag 1 augustus vindt de jaarlijkse Canal Pride weer plaats, wat betekent dat we allemaal weer heel lang langs de kant van het water te vinden zullen zijn. Thuisbezorgd.nl heeft een handige tip om de honger te stillen na al dat wachten: ze hebben namelijk een selectie van alle afhaalrestaurants in de omgeving van de Canal Parade gemaakt. Vooruitbestellen via hun app is ideaal om de oplopende wachttijden bij restaurants te omzeilen!

Categorie:
Gay Pride
Tags:
, ,


 • Recente berichten