Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016: EuroPride in Amsterdam
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Uitspraken Paus zijn een goed begin voor ons eigen koninkrijk

22 oktober 2020 -

door Kylian Weijers

Paus Franciscus pleit voor openstelling van relatiewetgeving voor stellen van gelijk geslacht. Een power-move, want geen van zijn voorgangers heeft ooit zo’n revolutionaire uitspraak gedaan. Zijn uitspraken, die hij in de nieuwe documentaire Francesco doet, hebben wereldwijd veel stof doen opwaaien. 

In de documentaire, die 21 oktober in Rome in première is gegaan, stelt de Paus dat “homoseksuele mensen het recht hebben deel te zijn van de familie. Zij zijn kinderen van God. Je kunt iemand niet uit een familie zetten, of het hen moeilijk maken om deze reden. Wat we nodig hebben is een wettelijk samenlevingscontract zodat ze beschermd zijn”. 

“Al pleit de paus nog niet voor openstelling van het huwelijk, we kunnen hier toch wel spreken van een kleine revolutie”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug in een statement van COC Nederland. “Zijn uitspraak is van grote waarde voor Rooms-Katholieke lesbiennes, homo’s en biseksuelen. Eindelijk erkent de leider van de katholieke kerk hun recht op een wettelijk vastgelegde relatie.” 

“Dit is een goed begin voor onze stad, land en zeker ons eigen Koninkrijk”, aldus Vanny Reyes, voorzitter van COC Amsterdam e.o., die ook blij is met de uitspraken van de Paus. Op Aruba is een poging gedaan om een vorm van het geregistreerd partnerschap, dat daar civil union heet, te legaliseren. Met slechts een kleine meerderheid is deze in 2016 door het parlement geloosd door een te sterke invloed van het katholieke geloof binnen de politiek. Op Curaçao is er afgelopen zomer ook een poging gedaan voor het openbaar stellen van het huwelijk, maar daar is het tot een wetsvoorstel zelfs nooit gekomen. 

“Veel LHBTIQ+ mensen binnen ons Koninkrijk vluchten uit de Cariben naar Nederland”, vervolgt Vanny Reyes, die zelf ook als student vanuit Aruba naar Amsterdam verhuisde. Ik werd toen niet geaccepteerd door mijn vader en het het geloof leefsterk in mijn familie. Daarom besloot ik naast mijn studie ook naar Amsterdam te verhuizen, waar ik wel geaccepteerd werd. Hier kon ik een begin maken aan mijn eigen acceptatie”.  

De uitspraken van de Paus zijn hoopvol. Ze kunnen leiden tot houvast en opheldering, tot dialoog en het herstellen hiervan. Of het ook leidt tot werkelijke verandering van de kerkelijke dogma’s, moet nog blijken. We zijn benieuwd naar de volgende stap. 

Categorie:
Geloof & cultuur
Tags:
, , , , ,