Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2016: EuroPride in Amsterdam
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

HVN herdenkt met Memorial Concert

26 april 2013 -

Vandaag de dag is in westerse landen de levensverwachting van mensen die nu hiv oplopen vrijwel normaal. In ontwikkelingslanden neemt het aantal mensen dat toegang heeft tot hiv-medicijnen de laatste jaren sterk toe. Om in deze nieuwe tijd toch stil te staan bij het verlies van duizenden dierbaren in de afgelopen dertig jaar, vervangt de Hiv Vereniging Nederland de traditionele Aids Memorial Day door een herdenkingsconcert: het Candlelight Memorial Concert.

Aan het eind van de lente worden internationaal tijdens candlelight-concerten en herdenkingsbijeenkomsten de mannen, vrouwen en kinderen herdacht die zijn overleden als gevolg van hiv en aids. Het Nederlandse Candlelight Memorial Concert vindt plaats op zaterdagmiddag 1 juni in de Amsterdamse Westerkerk. Na het openingswoord door Jacques d’Ancona zingt het Lelikoor onder leiding van JanJoost van Elburg a capella liederen van merendeels Engelse componisten. De rituelen van Aids Memorial Day blijven achterwege, maar enkele symbolen keren terug: bezoekers dragen een red ribbon; dat ‘aidslintje’ is het internationale symbool van solidariteit met mensen met hiv en aids. En er zijn quilts: persoonlijke wandkleden die herinneren aan de overledenen.

Nederland

In Nederland heeft hiv in de jarentachtig en negentig van de vorige eeuw aan duizenden mensen het leven gekost. Nu zijn er goede medicijnen, die maken dat de levensverwachting van mensen met hiv vrijwel normaal is als de hiv-infectie tijdig wordt vastgesteld en men dus ook tijdig met medicijnen kan starten. Maar nog steeds overlijdt in Nederland gemiddeld elke week iemand als gevolg van hiv en aids. Een belangrijk deel van de mensen die overlijden aan hiv is pas op hiv getest toen men al ernstige gezondheidsklachten had. Er leven nu in Nederland naar schatting ongeveer twintigduizend mensen met hiv.

Wereldwijd

De Hiv Vereniging Nederland herdenkt met het Candlelight Memorial Concert ook de miljoenen mannen en vrouwen die wereldwijd aan de gevolgen van aids zijn overleden. Het aantal mensen dat toegang heeft tot hiv-medicijnen neemt de laatste jaren sterk toe. De totale kosten om één persoon met hiv te behandelen met medicijnen en medische controles en dergelijke, zijn in de armste landen in Afrika gedaald tot tweehonderd dollar per jaar. Toch overlijden dit jaar elke minuut gemiddeld zo’n drie mensen op de wereld als gevolg van hiv en aids.

Taboe

Hoeveel mensen op de hele wereld leven met hiv is niet precies bekend. Dat komt doordat veel mensen die risico hebben gelopen toch niet op hiv worden getest. Voor veel mensen is het taboe om te praten over seks en hiv, en dat is niet bevorderlijk voor voorlichting, testen en behandeling. In ontwikkelingslanden weten naar schatting negen op de tien mensen met hiv zelf niet dat ze de infectie hebben. Met behulp van schattingen is becijferd dat in de hele wereld 34 miljoen mensen leven met hiv; ongeveer evenveel mannen als vrouwen.

Het Candlelight Memorial Concert is voor iedereentoegankelijk. De toegang is gratis. Het Candlelight Memorial Concert is een activiteit van de Hiv Vereniging Nederland, in samenwerking met Stichting Shiva, Volle Maan en Zielhuis Uitvaart. Meer informatie: hivnet.org/memorial.

Candlelight Memorial Concert

Westerkerk Amsterdam

Zaterdag 1 juni 15.30 – 16.30 uur

Categorie:
HIV
Tags:
, , , ,