Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016: EuroPride in Amsterdam
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

COC betreurt sluiting gaycafé Wilsons

15 augustus 2014 -

Homo-vlagHAARLEM – COC Kennemerland, de lokale belangenvereniging voor homoseksuele vrouwen en mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT), betreurt de sluiting van het enige gaycafé in Haarlem, Gaycafé Wilsons.

Gaycafé Wilsons is al 36 jaar lang een begrip in Haarlem wijde omgeving. ‘Wij zijn zeer geschokt door het nieuws, dat eigenaar Roland Smit faillissement voor zijn café heeft moeten aanvragen’, aldus Diana van den Born, bestuurslid van COC Kennemerland. ‘Het is een groot gemis voor de homogemeenschap in Haarlem, wij vrezen dat de LHBT’s in de regio nu nog meer onzichtbaar worden’.

In 2012 was Haarlem nog Roze Stad van Nederland en bruiste de stad een jaar lang met homo(vriendelijke) evenementen, met natuurlijk als hoogtepunt Roze Zaterdag. Van de ‘roze’ flow, die toen door de stad ging is niet veel overgebleven.

Zelf organiseert COC Kennemerland geregeld activiteiten voor de LHBT’s in de regio, zoals de maandelijkse ontmoetingscafé’s Gewoon COC, Roze Salon 55+ en Jong&Out Haarlem, maar een eigen café hebben zij niet meer. ‘Zo’n tien jaar geleden hadden wij nog een eigen café aan de Gedempte Oude Gracht. Nu ook de Wilsons gesloten is, hebben LHBT’s geen eigen plek meer, waar zij dagelijks naartoe kunnen. Vooral jongeren hebben het moeilijk tijdens hun coming out, dit blijkt onder andere uit de verhoogde kans op suïcide binnen deze groep. Het is dan ook van belang, dat er gelegenheden zijn, waar jongeren te aller tijde naartoe kunnen’, aldus Van den Born.

Opvallend is dat de Gemeente Haarlem koplopergemeente is en vanuit het Rijk subsidie krijgt voor het laten uitvoeren van lokaal LHBT-beleid. COC Kennemerland is samen met gay-haarlem.nl en Bureau Discrimatiezaken Kennemerland uitvoerder van dit beleid, dat loopt tot eind 2014. Het is dan ook zeer de vraag wat er na 2014 gaat gebeuren op het gebied van LHBT-beleid en de uitvoering hiervan. De reguliere subsidie van COC Kennemerland is verlaagd door de Gemeente Haarlem.

Categorie:
Homo-emancipatie, Jongeren
Tags: