Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2016: EuroPride in Amsterdam
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Homohuwelijk in Amerika (nieuwsbrief-item)

23 juli 2013 -

Gay Rights AmericaEindelijk gelijke rechten voor getrouwde homo’s

Het vaak als conservatief bestempelde Amerika heeft op 26 juni enorme vooruitgang geboekt door twee discriminerende onderdelen van de Defense of Marriage Act (DOMA) te vernietigen. Feest voor homo-echtparen dus: ze hebben nu dezelfde rechten op het gebied van nabestaanden-AOW, belasting en erfrecht als hetero’s. Een overwinning voor het homohuwelijk!

De DOMA is een federale wet uit 1996 die het traditionele huwelijk tussen man en vrouw probeert te beschermen en het huwelijk definieert als een verbintenis tussen man en vrouw. Deze definitie is nu geschrapt. Het Hooggerechtshof stelt dat de DOMA een aantasting is van het Vijfde Amendement van de Amerikaanse grondwet, dat het recht op gelijke behandeling garandeert. Vijf van de negen rechters oordeelden voor het eerst dat de overheid niet mag discrimineren tegen homostellen, indien hun huwelijk erkend is door een van de 50 staten van Amerika.

Kristen Dax

Homohuwelijk in Californië
Nog meer goed nieuws voor verliefde homo’s: het verbod op het homohuwelijk in de staat Californie, beter bekend als Proposition 8, is door zowel het Hooggerechtshof als het Federale Hof van Beroep als tegenstrijdig met de Grondwet. Voor acteurskoppel Kristen Bell en Dax Shepard was 26 juni ook een belangrijke dag. De twee zijn al sinds 2010 verloofd, maar wilden wachten met trouwen tot het moment dat hun homoseksuele vrienden ook in het huwelijksbootje konden stappen. Ze kunnen nu eindelijk hun bruiloft plannen.

President Obama was ook verheugd met het nieuws: “Ik juich het besluit toe,” zei hij in een persverklaring. “De wet discrimineerde liefdevolle, toegewijde homoseksuele en lesbische stellen als een afzonderlijke mindere klasse. Het Hooggerechtshof heeft een fout rechtgezet.”

Toch is de strijd voor het homohuwelijk nog lang niet beslecht. Het homohuwelijk is nu in twaalf staten mogelijk, en in een aantal andere kent men een geregistreerd partnerschap. Helaas kennen een aantal andere staten, vooral in het Zuiden, nog een impliciet verbod op het homohuwelijk. Maar de discussie is nog lang niet afgerond: onder andere binnen de Republikeinse partij, waar de gematigden de laatste jaren toch al meer op de voorgrond treden, veranderen steeds meer politici van standpunt.

Door: Anneke Arentsen

 

Cartoon gay marriage

 

Categorie:
Homo-emancipatie
Tags:
, ,