Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016: EuroPride in Amsterdam
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Oproep aan EU: spreek Oekraïne aan!

12 mei 2017 -

‘EU, kom in actie voor LHBT-mensenrechten in Oekraïne!’ Die oproep doen tweeëntwintig mensenrechtenorganisaties, waaronder het COC, donderdag in een brief aan de Europese Commissie. Dat gebeurt aan de vooravond van het Eurovisie Songfestival in Kiev. Directe aanleiding zijn recente anti-LHBT incidenten in het Oost-Europese land.  

De organisaties roepen de Eurocommissarissen Timmermans (Mensenrechten) en Hahn (Associatielanden) op om de Oekraïense regering aan te spreken op LHBT-mensenrechten. Dat kan op basis van de mensenrechtenparagraaf uit het Samenwerkingsverdrag tussen de EU en Oekraïne. De tweeëntwintig vragen om een reeks concrete maatregelen om de LHBT-mensenrechtensituatie in Oekraïne te verbeteren.

Zo willen de organisaties dat de Oekraïense regering anti-LHBT geweld aanpakt en bestraft, in het bijzonder in de regio’s buiten de hoofdstad. Daar zijn LHBT’s nu relatief kwetsbaar. Ze pleiten voor gelijke rechten voor LHBT’s, waaronder geregistreerd partnerschap voor personen van hetzelfde geslacht. Ook willen de organisaties dat het voor transpersonen eenvoudiger wordt om hun geslachtsregistratie te wijzingen en goede medische zorg te krijgen.

De organisaties verwijzen in de brief aan Timmermans en Hahn naar recente anti-LHBT incidenten in Oekraïne. Zo was er eind april een inval bij een LHBT-organisatie in de Zuid-Oekraïnse stad Mykolajev. Afgelopen week werd onder druk van neonazi’s een eind gemaakt aan het beschilderen in regenboogkleuren van een monument in Kiev. Volgens de neonazi’s zou er sprake zijn van ‘LHBT-propaganda’. LHBT’s in Oekraïne krijgen regelmatig te maken met geweld en discriminatie waarbij de politie weigert om op te treden.

De brief aan de Europese Commissie is ondertekend door de volgende tweeëntwintig organisaties: Aidsfonds, Alliance.Global, AUCO FULCRUM, Bureau of social and political developments, Civic Initiative “T*ema, COC Nederland, Dopomozhy Zhyttyu, Gay Forum of Ukraine, Gay-alliance Ukraine, ILGA Europe, INSHA Charitable Fund, Insight Ukraine, Interregional center for LGBT studies Donbas-SocProject, KyivPride Canada, LGBT Human Rights Nash Mir Center, Lighthouse, Ludy Bukovyny, Transgender Europe, Ukrainian LGBT Association ‘LIGA’, Zaporizhia Regional Charitable, Foundation Gender Z.
[Tekst: COC NL | Beeld: LIBER Europe, Flickr.com]

Categorie:
Buitenland, Internationaal, Politiek
Tags:
, , , , , ,


  • Recente berichten