Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2016: EuroPride in Amsterdam
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Antihomopoliticus Amsterdam mogelijk toch strafbaar

17 december 2014 -

De antihomo-uitspraken van Amsterdamse politicus Delano Felter, waarvan COC Amsterdam vier jaar geleden aangifte deed, zijn mogelijk toch strafbaar. De Hoge Raad heeft zijn vrijspraak dinsdag vernietigd. Het gerechtshof in Amsterdam moet opnieuw onderzoeken of Felters uitlatingen beledigend en dus strafbaar zijn.

Delano FelterFelter was in 2010 lijsttrekker voor de Republikeins Moderne Partij bij de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Voor de lokale zender AT5 deed hij discriminerende en beledigende uitspraken over homoseksuelen. Hij zei onder meer: “Het is heel normaal om te zeggen: Ik heb een hekel aan homofielen” en “We willen van die pedo’s af” en “Die moeten weg!”,  “We hebben te maken met hele agressieve homofiele groepen hier. Zoals die homofielen bij de politie. Weet je, dat moet gewoon weg”. Daarnaast vond hij dat mensen met een andere seksuele geaardheid moeten ‘eruit worden gesodemieterd’. “De homofiel wordt gewoon te dominant. Ik denk dat er te veel homofielen zitten in het bestuur”, vertelde hij. “Die mensen met die seksuele afwijkingen moeten gewoon eigenlijk bestreden worden door de hetero’s. We willen even een heterostad.”

De politicus werd eerder vrijgesproken van belediging omdat zijn uitlatingen volgens het hof niet bedreigend of intimiderend zijn, en niet hebben aangezet tot haat en geweld. De uitspraken zouden alleen betrekking hebben op zichtbare homoseksuelen en de aanwezigheid van homoseksuelen in het bestuursapparaat. Daarnaast wordt AT5 ervan beticht uitspraken uit hun context gemonteerd te hebben voor de uitzending op 10 februari 2010. Ook volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat toeziet op de vrijheid van meningsuiting in het politieke debat, mocht hij deze uitlatingen doen, zo oordeelde het hof.

De Hoge Raad ziet dit anders. Een politicus moet weliswaar kwesties aan de orde kunnen stellen, ook als zijn uitlatingen kunnen kwetsen, choqueren of verontrusten, maar daarnaast heeft hij de verantwoordelijkheid te voorkomen dat zijn uitlatingen in strijd zijn met de wet en principes van de rechtsstaat, aldus de hoogste rechter, die Felters teksten als onverdraagzaam bestempelt.

 

Categorie:
Amsterdam, COC Amsterdam e.o., Politiek
Tags:
, ,