Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2016: EuroPride in Amsterdam
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

COC en Meer dan Gewenst willen vergoeding kunstmatige inseminatie met donorzaad voor vrouwen behouden

1 maart 2019 -

Het COC en stichting Meer dan Gewenst willen dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vergoeding voor Kunstmatige Inseminatie met Donorzaad (KID) voor vrouwenstellen en singles handhaaft. De minister wil die behandeling uit de basisverzekering niet langer vergoeden en dat is volgens de belangenorganisaties ‘indirecte discriminatie’.

In de afgelopen jaren werden KID-behandelingen voor vrouwenstellen en singles steeds vergoed uit de basisverzekering, maar minister Bruins wil dat voortaan enkel nog toestaan als er sprake is van een ‘medische indicatie’. Sociale redenen waar lesbische* vrouwen tot op heden een beroep konden doen zoals het ‘ontbreken van een mannelijke partner’ is volgens de minister geen medische indicatie. De minister volgt daarmee het oordeel van het Zorginstituut Nederland (ZiN). Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van Lilianne Ploumen (PvdA). Het COC en stichting Meer dan Gewenst zijn het er niet mee eens dat de kinderwens van een vrouwenpaar wordt afgedaan als een sociaal probleem terwijl er sprake is van een medische noodzaak.

Indirecte discriminatie lesbische vrouwen

Het COC en Meer dan Gewenst betreuren het standpunt van minister Bruins om vruchtbaarheidsproblematiek van lesbische vrouwen niet te categoriseren als medische indicatie en hen daarmee de vergoeding voor kunstmatige inseminatie met donorzaad te ontzeggen. “Er is daarmee sprake van indirecte discriminatie omdat lesbische vrouwen, single of in een relatie, elkaar niet kunnen bevruchten en er medische hulp nodig is bij het inbrengen van het donorzaad. Er is dus wel degelijk sprake van een medische noodzaak”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

Ook de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) is het niet eens met de opvattingen van het Zorginstituut. Volgens de NVOG is er sprake van rechtsongelijkheid omdat bij heteroseksuele vrouwen die zelf niks mankeren, maar waarvan de mannelijke partner met een vruchtbaarheidsprobleem kampt, de behandeling wél wordt vergoed. Daarbij is het volgens het NVOG ‘niet meer van deze tijd dat een vrouw zonder man geen vruchtbaarheidsbehandeling krijgt omdat haar niks mankeert’. Ook maakt de NVOG zich zorgen over de toegankelijkheid en veiligheid van de zorg als alleenstaande en lesbische vrouwen geen beroep meer kunnen doen op gynaecologen voor een KID-behandeling.

Meer dan Gewenst, de stichting voor roze ouderschap, maakt zich ernstig zorgen en dringt erop aan de vergoeding te handhaven. Woordvoerder Sara Coster: “Dit is een grote stap terug, we zijn juist al jaren bezig zaken beter en gelijkwaardiger te regelen. Terugdraaien van de vergoeding kan tevens leiden tot het in de hand werken van schimmige situaties.”

Laat lesbische vrouwen met kinderwens niet in de kou staan

Het COC vindt dat het hoe dan ook mogelijk moet blijven voor lesbische vrouwen om een vergoeding te krijgen voor een KID-behandeling. “Het kan niet zo zijn dat zorgverzekeraars vrouwenparen met een kinderwens in de kou laten staan door hen geen toegang te geven tot medische hulp”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

De NVOG pleit voor een aanpassing van de Zorgverzekeringswet of een subsidieregeling door het ministerie van VWS. Ook de PvdA roept minister Bruins op te onderzoeken welke alternatieve financiering er mogelijk is om KID-behandelingen voor iedereen toegankelijk te maken. Het COC kan zich vinden in het standpunt van de NVOG en de PvdA.

Wat kan ik hieraan doen?

Wil je de vergoeding (zoals deze tot nu toe werd gedaan) continueren? Teken dan hier de petitie en deel dit bericht! Deze petitie wordt gesteund door de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie, COC Nederland, Meer dan Gewenst en BamMam.

 

* waar in dit artikel gesproken wordt van lesbische vrouwen, kan het ook gaan om biseksuele vrouwen.

[Bron: COC NL/Meer dan Gewenst]

 
 
 
Categorie:
Politiek
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,