Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016: EuroPride in Amsterdam
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

COC heeft inmiddels de kieswijzer voor de Europese verkiezingen gelanceerd

9 mei 2019 -

Op dinsdag 7 mei lanceerde COC Nederland Rainbowvote.NU: de LHBTI-kieswijzer voor de Europese verkiezingen. Op deze website kan men terecht voor partijstandpunten over LHBTI-kwesties, ‘regenboogkandidaten’ en een videoverslag van COC’s Europese verkiezingsdebat.

‘Of het nu gaat om het aanpakken van anti-LHBTI beleid van de Poolse regering, de antihomowet in Litouwen of geweld tegen LHBTI’s in Nederland: er staat voor LHBTI’s veel op het spel bij de Europese verkiezingen,’ aldus COC Nederland-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Met deze kieswijzer kun je op 23 mei een goed geïnformeerde keuze maken.’

Op Rainbowvote.NU presenteren negen partijen hun LHBTI-standpunten. Het gaat om D66, CDA, VVD, SP, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Volt. Ook Forum voor Democratie, PVV, Christenunie-SGP, DENK en andere partijen waren uitgenodigd om hun standpunten kenbaar te maken, maar gaven aan die oproep geen gehoor.

Uit de kieswijzer blijkt dat de deelnemende partijen het er grotendeels over eens zijn dat de EU meer werk moet maken van LHBTI-emancipatie, de aanpak van geweld tegen LHBTI’s en erkenning van het opengestelde huwelijk.

Onenigheid over asielbeleid
Minder overeenstemming is er over het Europees asielbeleid: VVD, CDA en 50PLUS vinden dat de EU vluchtelingendeals mag sluiten met landen als Egypte, terwijl LHBTI’s en andere minderheden daar vervolgd worden. De andere deelnemende partijen willen zulke deals juist niet. Alle partijen behalve het CDA vinden dat de EU meer sanctiemogelijkheden moet krijgen om op te treden tegen EU-landen die (LHBTI-) mensenrechten schenden. Het CDA wil dat de categorie geslacht op het Europese identiteitsbewijs blijft staan, de andere partijen vinden dat die moet worden verwijderd.

Regenboogkandidaten
Op Rainbowvote.NU hebben 33 deelnemers aan de Europese verkiezingen een profiel aangemaakt als ‘regenboogkandidaat’. Regenboogkandidaten zijn zelf LHBTI en/of willen zich de komende periode in het Europese parlement inzetten voor LHBTI-acceptatie. Onder hen Emma Laurijssens van Engelenhoven (D66, plaats 15), de eerste openlijke transgender persoon ooit die op Rainbowvote.NU een profiel aanmaakte voor de Europese verkiezingen.

Lijsttrekkersdebat
Tenslotte vinden belangstellenden op Rainbowvote.NU een videoverslag van COC Nederland’s Europese Lijsttrekkersdebat dat op 5 april plaatsvond in Utrecht. Partijen debatteren daarin over zaken als de aanpak van geweld, asielbeleid en optreden tegen schending van LHBTI-mensenrechten in de EU.    

 

Categorie:
Oproepen, Politiek
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , , , , ,


  • Recente berichten