Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2016: EuroPride in Amsterdam

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

COC organiseert demonstratie tegen antihomowet Kirgizië

1 december 2014 -

COC organiseert demonstratie tegen antihomowet Kirgizië 

Schermafbeelding-2014-12-01-om-19.29.09-610x368

Het gif van Poetin’s antihomowet sijpelt door naar de voormalige Sovjet-republiek Kirgizië. COC Nederland organiseert op woensdag 10 december in Amsterdam een demonstratie tegen de Kirgizische antihomowet. Het parlement van het Centraal-Aziatische land stemde onlangs voor een eerste versie van de wet. 

Het protest vindt plaats op woensdag 10 december (internationale mensenrechtendag) van 18u30 tot 19u30 op het Homomonument op de Amsterdamse Westermarkt. Het COC roept LHBT’s en bondgenoten op om mee te demonstreren. Je kunt je hier aanmelden:https://www.facebook.com/events/1520041114933533/

‘Kirgizië mag dan voor velen een ver en onbekend land zijn, deze wet is voor de kwetsbare LHBT’s daar net zo’n nachtmerrie als Poetin’s wet voor Russische LHBT’s,’ zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Laten we samen voorkómen dat Poetin met zijn giftige wetten de hele Russische regio besmet.’

De demonstratie is een oproep aan de Kirgizische president Atambajev om de antihomowet te stoppen. Ook is het een solidariteitsbijeenkomst voor LHBT’s in Kirgizië. Drie Kirgizische LHBT-activisten zijn bij het protest aanwezig en zullen spreken.* Met de demonstratie geeft het COC gehoor aan een oproep van Kirgizische zusterorganisaties die de noodklok luiden.

De Kirgizische wet lijkt sterk op de Russische antihomowet, maar legt zwaardere straffen op. Net als in Rusland worden LHBT’s in Kirgizië monddood gemaakt door zogenaamde ‘propaganda van homoseksualiteit’ strafbaar te stellen. Anders dan in de Russische wet, kunnen er behalve boetes ook gevangenisstraffen van een jaar worden opgelegd. Er zijn sterke aanwijzingen dat Rusland het Centraal-Aziatische land onder druk zet om deze antihomowet in te voeren. Ook in de voormalige Sovjet-republieken Moldavië en Litouwen dreigt er antihomowetgeving te komen.

Marteling
Het klimaat voor LHBT’s in Kirgizië verslechterde sterk in 2014. Er is sprake van toenemend geweld en systematische discriminatie op tal van gebieden. Human Rights Watch rapporteert over chantage, vernedering, marteling en verkrachting (onder meer met een stroomstok) van LHBT’s door de politie. Kirgizische organisaties berichten hoe LHBT-kinderen in kelders worden opgesloten of op straat worden gezet. Een lesbisch meisje werd door haar broers verkracht. Drie activisten van een LHBT-organisatie werden in april door dertig man op straat in elkaar geslagen. De politie deed niets om hen te beschermen.

Het COC ondersteunt de Kirgizische LHBT-beweging structureel. De beweging leek de afgelopen jaren voorzichtig vooruitgang te boeken. Zo rapporteerde de nationale ombudsman in 2013 voor het eerst over LHBT-rechten. De geboekte vooruitgang dreigt door de antihomowet in één klap ongedaan te worden gemaakt.

Categorie:
Amsterdam, Buitenland, COC Amsterdam e.o., Discriminatie, Politiek
Tags:
, , , , , , , , , , ,