Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2016: EuroPride in Amsterdam
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

COC ‘voorzichtig positief’ over gelekte LHBTI-maatregelen regeerakkoord

10 oktober 2017 -

COC Nederland is ‘voorzichtig positief’ over de LHBTI-maatregelen uit het regeerakkoord waarover de NOS zondag bericht. Diverse afspraken uit COC’s Regenboog Stembusakkoord lijken in het regeerakkoord te zijn opgenomen.

‘We zijn voorzichtig positief over de maatregelen, maar oordelen pas definitief als we weten wat er precies in het akkoord staat, met name over meerouderschap,’ reageert COC-voorzitter Tanja Ineke.

Volgens de NOS zou in het akkoord zijn afgesproken dat meerouderschap een vrije kwestie wordt: CDA en ChristenUnie gaan er niet voor liggen als er een wet over wordt ingediend. Wel zou er nog onderzoek moeten worden gedaan naar o.a. het erfrecht en het naamrecht.

‘Zulk onderzoek mag niet tot vertraging leiden,’ aldus Tanja Ineke. ‘Het is niet verantwoord om kinderen en ouders in meeroudergezinnen nog langer in onzekerheid te laten.’

Volgens het COC is dat ook niet nodig: de Staatscommissie Herijking Ouderschap adviseerde in december 2016 om meerouderschap te introduceren en leverde daarvoor concept-wetgeving aan.

‘De details kunnen op ambtelijk niveau worden uitgewerkt, het instellen van nieuwe commissies is volstrekt overbodig,’ aldus het COC.

Acht partijen, waaronder VVD en D66, beloofden in maart in COC’s Regenboog Stembusakkoord dat er ‘op korte termijn’ een meerouderschapsregeling komt. Het Algemeen Dagblad berichtte in augustus dat in het regeerakkoord zou zijn afgesproken om de kwestie op de lange baan te schuiven middels een nieuwe onderzoekscommissie. Volgens de NOS zou het meerouderschap voor de nieuwe coalitie uiteindelijk echter een ‘vrije kwestie’ zijn geworden.

Steeds meer kinderen groeien vanaf de geboorte op in een gezin met meer dan twee ouders. In praktijk zijn dat vaak twee lesbische vrouwen met een (homoseksuele) man, of een homopaar met een lesbisch paar. De band van deze kinderen met hun derde en vierde ouder wordt momenteel op geen enkele manier door de wet beschermt.

Volgens de NOS zouden ook verschillende andere maatregelen uit COC’s Regenboog Stembusakkoord in het regeerakkoord zijn opgenomen. Zo zou er een verbod op LHBTI-discriminatie worden opgenomen in artikel 1 van de Grondwet en zou geslachtsregistratie zo veel mogelijk worden afgeschaft. Als dat juist is, vindt het COC dat heel positief.

COC’s Regenboog Stembusakkoord werd op 7 maart 2017 getekend door acht politieke partijen, samen goed voor 98 zetels. Het gaat om VVD, D66, GroenLinks, SP, PvdA, 50PLUS, Partij voor de Dieren en Artikel 1. In het akkoord beloven partijen de volgende maatregelen aan het COC:

  1. In artikel 1 van de Grondwet wordt een verbod op LHBTI-discriminatie opgenomen
  2. Er komt een meerouderschapswet
  3. Het discriminatieverbod in het Wetboek van Strafrecht blijft in stand
  4. Er komt een wettelijk verbod op discriminatie van trans- en intersekse personen
  5. Geslachtsregistratie door de overheid wordt zoveel mogelijk afgeschaft
  6. De situatie voor LHBTI’s op school wordt verbeterd
  7. Er wordt een ambitieus LHBTI-emancipatiebeleid gevoerd
  8. De steun aan buitenlandse LHBTI-bewegingen wordt voortgezet

 

[Tekst: COC NL | Beeld: www.flazingo.com]

Categorie:
Politiek
Tags:
,