Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2016: EuroPride in Amsterdam
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Kriterion: debat over Rusland

3 november 2013 -

kriterion over ruslandOp vrijdag 8 november, een dag voor het bezoek van Willem-Alexander en Máxima aan Moskou, ter gelegenheid van de ‘feestelijke’ afsluiting van het bilaterale Nederland-Ruslandjaar, blikt Kriterion terug op een op zijn zachtst gezegd bewogen jaar. Aan de hand van filmfragmenten gaan betrokkenen, kenners en prominenten in debat over de ontwikkelingen in en betrekkingen met Rusland. Met o.a. de eerste beelden van de documentaire ‘5000 Roebel’ van Kris van der Veen!

Onder leiding van journalist Hans Loos spreken documentairemaker Kris van der Veen, oud-Rusland correspondent Michel Krielaars en Ruslanddeskundige Henk Kern met elkaar over de gebeurtenissen – de ‘homowet’, de acties van Greenpeace, de kwestie Borodin – die de verhoudingen tussen Nederland en Rusland op scherp zetten. Wat is het Russische perspectief hierop en wat heeft het Nederland-Ruslandjaar in feite opgeleverd? Op 8 november maken we de balans op.

Uniek op deze avond is dat Kris van der Veen een deel van zijn nog te verschijnen documentaire 5000 Roebel zal laten zien. Tijdens de opnames van deze film over homojongeren en de homowet in Rusland werd hij opgepakt voor ‘homopropaganda’, dat onder deze nieuwe wet verboden is. Kris van der Veen is naast documentairemaker raadslid voor GroenLinks in Groningen, een zusterstad van Moermansk.

Gespreksleider Hans Loos studeerde Russisch aan de Universiteit van Amsterdam en is freelance journalist. Eind jaren ’90 vertrok hij naar Rusland waar hij onder andere een aantal regionale corporate governance-kantoren voor de Wereldbank opende en een deurenfabriek opzette in de haven van Sint Petersburg. Momenteel werkt hij aan een boek over de strijd om de publieke opinie in Rusland. Werktitel: Hier spreekt Moskou.

Michel Krielaars studeerde geschiedenis en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was onder andere buitenlandredacteur bij NOVA en van 2007 tot 2012 Rusland-correspondent voor het NRC. Ook stelde hij met slavist Hans Driessen een bundel met ooggetuigenverslagen van de Russische geschiedenis samen. Momenteel is Krielaars chef van de bijlage Boeken van het NRC.

Henk Kern is docent moderne en contemporaine geschiedenis in de vakgroep Ruslandkunde aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde verschillende artikelen over de moderne geschiedenis van Rusland en gaf onder andere de collegereeks Het Sovjet Experiment – over de rigoureuze transities die Rusland in de vorige eeuw heeft doorgemaakt, van agrarisch Tsarenrijk tot het moderne Rusland van Poetin.

Rusland in Beeld is onderdeel van het speciale programma in het kader van de uitreiking van de Culturele prijs Noord-Holland van het Prins Bernard Cultuurfonds, die Filmtheater Kriterion op 8 november in ontvangst mag nemen.

Reserveren voor Rusland in Beeld kan door te bellen met Kriterion, 020-6231708.

 

Categorie:
Amsterdam, Buitenland, Homo-emancipatie, Politiek
Tags:
, , , ,