Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
2016: EuroPride in Amsterdam
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Woensdag duidelijkheid over meerouderschap

6 december 2016 -

Morgen, op 7 december, presenteert de Staatscommissie Herijking Ouderschap haar advies over meerouderschap aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. Het COC roept de Staatscommissie op om meeroudergezinnen en hun kinderen dezelfde rechten te geven als één- of tweeoudergezinnen.

In Nederland is al sinds 2001 het homohuwelijk wettelijk toegestaan, maar nog steeds mag een kind volgens de wet maximaal twee juridische ouders hebben. Het COC pleit daarom al lang voor een goede regeling voor méérouderschap. In september overhandigde de belangenorganisatie daartoe, samen met Meer dan Gewenst en Ouders van Nu, nog een petitie met bijna vijfduizend handtekeningen aan minister Van der Steur.

‘Kinderen hebben recht op een goede juridische band met ál hun ouders, of dat er nou één, twee, drie of vier zijn’, zegt COC-voorzitter Ineke over het pleidooi voor meerouderschap. ‘Het is in het belang van kinderen in meeroudergezinnen dat hun juridische situatie past bij de feitelijke situatie waarin ze opgroeien.’

Steeds meer kinderen groeien op in een meeroudergezin, bijvoorbeeld bij een lesbisch paar dat een kind vanaf de geboorte opvoedt samen met een biman of een homopaar. Naar schatting van het COC gaat het om enkele duizenden gezinnen in Nederland. Op dit moment is het enige alternatief voor homoseksuele of lesbische ouders om het geboren kind te adopteren, maar dan ‘is’ het kind nog steeds van slechts twee ouders.

Naar de dokter

Het feit dat er nu géén wettelijke regeling bestaat, kan kinderen in meeroudergezinnen in juridische en financiële problemen brengen. Kinderen moeten bijvoorbeeld veel meer belasting betalen over een studiebijdrage of erfenis van hun derde of vierde ouder. Derde en vierde ouders zijn officieel niet bevoegd om met hun kind naar dokter, ouderavond of het buitenland te gaan, of om formaliteiten te regelen zoals het openen van een spaarrekening. Ook krijgen ze geen zorgverlof of ouderschapsverlof.

Pijnlijk

Voor kinderen in meeroudergezinnen zijn al hun ouders gelijk. “Het pijnlijkst is misschien wel dat de wet dat nu nog ontkent en net doet alsof er maar twee ouders zijn. Dat is niet uit te leggen aan kinderen en ook niet aan hun ouders”, zegt COC-voorzitter Ineke.

Doorpakken

Het COC hoopt dat de Staatscommissie zal ‘doorpakken’ en zal voorstellen om meeroudergezinnen precies dezelfde rechten te geven als één- of tweeoudergezinnen. Dat wil zeggen: zowel gezag als familierechtelijke betrekkingen. Bij familierechtelijke betrekkingen gaat het onder meer om erfrecht en de vraag van wie een kind volgens de wet familie is: vader, moeder, opa, oma, etc. Bij gezag gaat het om de dagelijkse beslissingen in het leven van een kind, zoals schoolkeuze, vakanties, openen van een spaarrekening, maar dus ook wanneer het kind in een ziekenhuis wordt opgenomen.

Verwacht wordt dat de Staatscommissie in haar advies ook een concept-wetsvoorstel opneemt. Het is vervolgens aan minister Van der Steur en de Tweede Kamer om daarover te beslissen.

 

Beeld: Ouders van Nu

Categorie:
Politiek
Tags:
, , , ,