Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2016: EuroPride in Amsterdam
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

COC’s Shakespeare Club 2020 speelt in op onzekere tijden

1 juli 2020 -

Van maandag 27 juli tot en met zondag 2 augustus vindt de vijfde editie van COC’s Shakespeare Club plaats, een coproductie tussen COC Amsterdam e.o. en het Amsterdam Museum. De Shakespeare Club kenmerkt zich als een relaxte, inclusieve hang-out voor met name de gemarginaliseerde groepen binnen de lhbtqi+ gemeenschappen. Coronatijden staan centraal in deze editie van het festival: enerzijds omdat het festival voor een belangrijk deel online plaatsvindt, anderzijds omdat het thema dit jaar ‘Take Care’ is.

Onderwerpen festival

Daten en flirten in coronatijden, hoe gaat dat – met name als je autistisch bent? Hoe creëren we trans-nationale solidariteit met queers in Centraal Azië? Zijn we als vrouw wel trots genoeg op onze diversiteit? Twintig jaar homohuwelijk in Nederland, reden tot feest? Welk object in het Amsterdam Museum representeert de queer geschiedenis het beste volgens Richard Keldoulis, eigenaar van Club ChUrch en bekend als dragqueen Jennifer Hopelezz? Hoe ga je om met discriminatie van en binnen de ballroom scene?

Het is slechts een greep uit de workshops, paneldiscussies, rondleidingen, optredens en kleinschalige bijeenkomsten  die dagelijks plaatsvinden tijdens het festival. ‘Of het nu online is of live in het Amsterdam Museum, de Shakespeare Club zal wederom the place to be (yourself) zijn’, aldus Naomie Pieter, bestuurslid van COC Amsterdam e.o.

Thema: Take Care

Het thema van dit jaar, Take Care, zal voor een deel van lhbtqi+ gemeenschappen niet onbekend zijn. Aan het begin van deze eeuw vonden onder deze noemer campagnes plaats om bewustwording te creëren rondom het hiv-virus en de gevolgen daarvan. De pandemie van het coronavirus vertoont veel overeenkomsten met de aidsepidemie. Het is een disruptie van het leven zoals het was; er is eenzaamheid, verdriet, angst voor de ander en voor onszelf en het gevaar van stigmatiseren. Maar er zijn ook overeenkomsten, zoals de saamhorigheid in de manier waarop we er nu voor elkaar zijn en in een golf van creativiteit die voortkomt uit de bevreemdende situatie waarin we ons nu bevinden. Dit jaar gaat het om zelfzorg, veerkracht en gemeenschapszin: thema’s die vandaag extreem actueel zijn en ook een link hebben naar de stille epidemie uit het verleden.

Oorsprong Shakespeare Club

De Shakespeare Club werd opgericht in 1946. De allereerste bijeenkomst met een opkomst van 150 mensen, betekende meteen een primeur voor Nederland. Voor die tijd waren er nog nooit zoveel roze mannen en vrouwen in Nederland samengekomen. Inmiddels is de naam veranderd naar COC (Cultuur- en Ontspannings Centrum). De Shakespeare Club is sinds Europride in 2016 weer tot leven geroepen tijdens het culturele programma van Amsterdam Pride, met als doel de zichtbaarheid en acceptatie van de lhbtqi+ gemeenschappen in en om Amsterdam te vergroten.

De organisatoren

COC Amsterdam e.o. richt zich op persoonlijke empowerment, verbinding en mobilisatie rondom seksuele oriëntatie, genderidentiteit & expressie en sekse kenmerken, door ons samengevat in de term ‘seksuele en genderdiversiteit’. COC Amsterdam e.o. is een vereniging met 1.700 leden en 120 vrijwilligers actief binnen Amsterdam en negen naburige gemeenten.
Het Amsterdam Museum is dé plek om meer te weten te komen over onze hoofdstad. Over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Amsterdam. De stad van Johan Cruijff, Rembrandt, Ajax, de Wallen, de Vereenigde Oost-Indische Compagnie, Marihuana en de stad waar de eerste ‘homo’-huwelijken werden gesloten.

[ngg src=”galleries” ids=”49″ display=”basic_slideshow”]

Categorie:
Pride
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,