Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2016: EuroPride in Amsterdam

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Interview met Ineke Kraus, oprichter van het Roze Stadsdorp Amsterdam

29 oktober 2019 -

Door Yvonne Lemmen
Het stadsdorp is al jaren een begrip in Amsterdam en omstreken. Het is een unieke manier om ervoor te zorgen dat buurtbewoners elkaar leren kennen om zo doende samen actief en gezond te blijven. Binnen het stadsdorp kunnen ouderen zelf het initiatief nemen om activiteiten op te zetten binnen de buurt. Hierdoor ontstaan door de hele stad buurtnetwerken door en voor ouderen. In 2010 werd het eerste stadsdorp opgezet in Amsterdam Zuid, gebruikmakend van de kennis en ervaring uit het Village to Village network in de VS. Sindsdien is het fenomeen gegroeid en heeft het zich over de hele stad verspreid.

Dit brengt ons bij het Roze Stadsdorp Amsterdam wat volgend jaar (2020) zijn vijfde jubileum viert!

We spraken Ineke Kraus, oprichter van het Roze Stadsdorp, over het doel en de drijfveren achter het concept zodat het (nog) bekender raakt en meer en meer mensen zich aansluiten en meer en meer mensen een leuke activiteit opzetten en uitvoeren.

 

1. Hoe beschrijf je het Roze Stadsdorp Amsterdam in een zin?

Vanaf je 60e actief blijven en je roze netwerk vernieuwen en uitbreiden, vooral in je eigen omgeving.

2. Hoe is het Roze Stadsdorp Amsterdam ontstaan?

Stadsdorpen ontstaan meestal in wijken waar witte goed opgeleide en oudere mensen wonen; 90% van de stadsdorpen zit tussen de Amstel, de Ring en het IJ. De buurt waar ik woon is erg gemengd, zowel sociaal als qua leeftijd, en ik had het idee dat een stadsdorp daar niet van de grond zou komen. Ik bedacht me toen dat ik uiteraard ook lid ben van een ander netwerk, het roze netwerk. Oudere roze mensen zijn over het algemeen vaak eenzamer en voor hen is het minder vanzelfsprekend dat ze een familie – en/of mantelzorgnetwerk om zich heen hebben. Voor hen is het eigenlijk nog veel belangrijker om mensen in hun directe omgeving te kennen die er voor hen zijn, vooral als ze minder goed ter been zijn of op een andere manier hulp nodig hebben.

3. Wat is het verschil tussen een ‘normaal’ stadsdorp en het Roze Stadsdorp

Wat kenmerkend is aan het Roze Stadsdorp in tegenstelling tot de andere stadsdorpen is dat er één Roze Stadsdorp is voor de hele stad. We hebben een maandelijkse borrel, themabijeenkomsten organiseren en allerlei andere activiteiten (zo is er een filmclub, een wandel- en een fietsclub, kan men dansen, bridgen, poolen enz. Iedereen kan zelf een activiteit starten door die aan te melden via onze maandelijkse nieuwsbrief zodat mensen die geïnteresseerd zijn zich aan kunnen sluiten.
Daarnaast zijn er per buurt door de stad heen een twintigtal roze buurtnetwerken waar mensen elkaar op buurtniveau kunnen ontmoeten en dingen samen kunnen doen.

4. Voor wie is het Roze Stadsdorp ?

Eigenlijk is het voor voor alle roze Amsterdammers die actief wil blijven en op zoek is naar een uitbreiding van zijn of haar netwerk en graag actief wil blijven, hoewel natuurlijk ook niet roze mensen welkom zijn.

5. Wat is jouw mooiste ervaring binnen het Roze Stadsdorp Amsterdam?

De positieve feedback, dat mensen er blij van worden en het echt zinnig vinden. Wat me vooral bij blijft (zowel voor mijzelf als anderen) is de realisatie dat je al een enorm roze netwerk hebt. Veel mensen komen mensen tegen die ze uit het oog verloren zijn. Dat je dingen hoort als: “Oh ja, in 1966 zat ik met jou in een praatgroep van het COC.” Zelf ben ik actief geweest in de Gay Games en bij Smashing Pink en ik kom vaak mensen tegen die ik daar eerder ontmoet heb. Wat blijkt is dat je netwerk eigenlijk gewoon nog bestaat. Dit maakt het niet alleen leuk om de draad weer op te pakken maar het maakt het ook laagdrempeliger om je aan te sluiten bij het Roze Stadsdorp.

Maar uiteraard ook de enorme groei. Ik had 7 a 8 jaar geleden dit idee, maar ik wist eigenlijk niet hoe ik dat tot werkelijkheid kon maken. Toen heb ik een presentatie gegeven over mijn idee tijdens een informatiebijeenkomst van Roze 50+, de koepelorganisatie [https://www.roze50plus.nl], en een groot aantal mensen was meteen enthousiast. Niet veel later hadden we onze openingsvergadering in 2015 en inmiddels hebben we gewoon een club van 800+ mensen. Dat is heel bijzonder.

6. Wat zou jij graag veranderen aan het huidige aanbod van het Roze Stadsdorp Amsterdam?

Het is niet zo zeer een verandering maar meer een vraagstuk. Wat lastig blijkt, en dat geldt ook voor de ‘normale’ stadsdorpen is het bereiken en betrekken van mensen. Vooral de mensen die juist boven de 70 zijn of slechter ter been zijn en zich terugtrekken. In de praktijk blijkt dat het toch moeilijk is om een sterk netwerk op te zetten en ervoor te zorgen dat meer mensen zich aansluiten en dat minder mensen afhaken. Daar moet een oplossing voor komen maar het lastig om die zo een, twee, drie te bedenken.

Op dit moment zijn we in gesprek met roze buddyzorg Amsterdam om te kijken of we binnenkort eens samen kunnen komen met alle andere roze clubs die zich op de 55+ doelgroep richten. Samenwerken en netwerken is zeker een goed begin om over dit soort vraagstukken na te denken.

7. Hoe kan iemand zich aanmelden?

Je kunt voor alles terecht op onze website www.rozestadsdorp.amsterdam.

Wij zijn in ieder geval enthousiast en zullen de activiteiten van het Roze Stadsdorp zeker in de gaten houden. Wil je meer weten? Kijk dan even op de website of bezoek de maandelijkse borrel. Het is nog even weg, maar ze staan ook ieder jaar op de roze markt tijdens Pride (ook wel bekend als Pride Park).

 

Categorie:
Senioren
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , , ,


  • Recente berichten