Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2016: EuroPride in Amsterdam
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Wat houdt Cocktail precies in?

Cocktail is een maatjesproject voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) vluchtelingen die in procedure zijn (of hierop wachten) of een verblijfsstatus hebben. Het doel van het project is LHBT-vluchtelingen sociaal contact te bieden en daarmee het sociaal isolement van deze groep te doorbreken.

Wat houdt het maatje zijn precies in?

Als buddy heb je een-op-een contact met een lesbische, homoseksuele, biseksuele en/of transgender asielzoeker. Je biedt een luisterend oor en sociale ondersteuning door activiteiten te ondernemen of de asielzoeker wegwijs te maken in de Nederlandse LHBT-gemeenschap.

Hoe verloopt het contact?

In overleg met je maatje bepaal je wat jullie gaan doen en hoe vaak jullie elkaar zien. Als vrijwilliger kan je bijvoorbeeld een luisterend oor bieden, een kop koffie drinken, wandelen of uitgaan.

Hoeveel tijd gaat er in het maatjescontact zitten?

Het maatjescontact vraagt een tijdsinvestering van minimaal vier uur per maand. Hoeveel tijd er exact in het maatjescontact gaat zitten verschilt per persoon. Je kunt zelf met je maatje afstemmen hoe vaak je afspreekt en wanneer. Je kan dus ook zelf beslissen of dit vaste tijden zijn of niet.

Je moet wel bereid zijn om voor langere tijd het maatjescontact aan te gaan. De meeste maatjes hebben voor een langere periode contact, van enkele maanden tot anderhalf á twee jaar. De eerste groep zal een kortere duur hebben, de eerste groep zal een looptijd hebben van zes maanden.

Welke eisen worden er gesteld aan vrijwilligers?

Van toekomstige vrijwilligers vragen we dat zij zich kunnen vinden in onderstaande punten:

  • Je hebt affiniteit met de doelgroep;
  • Je hebt sociale vaardigheden en vindt het leuk om met mensen contact te hebben;
  • Je staat sterk in je schoenen;
  • Je bent integer: je komt afspraken na en je kan discreet omgaan met vertrouwelijke informatie;
  • Je bent in staat respectvol om te gaan met cultuurverschillen en andere normen en waarden;
  • Je spreekt Engels en/of een andere tweede taal.

COC Amsterdam vraagt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Hoe kan ik Cocktail vrijwilliger worden?

Je kunt je aanmelden als vrijwilliger door een mail te sturen naar o.v.v. je naam, woonplaats en de regio waarin je actief wilt worden naar info@cocamsterdam.nl. Er wordt dan contact met je opgenomen door een van de teamleiders van Cocktail.

Hoe wordt het contact gelegd?

Na het kennismakingsgesprek zal de teamleider kijken of er een match gemaakt kan worden tussen jou en een asielzoeker of nieuwkomer. Hierbij wordt gelet op de persoonlijkheid en interesses van jullie beiden. Soms kan het enige tijd duren voordat er een match is.

Als er een match is gemaakt wordt de eerste afspraak gepland. Bij deze afspraak zal de teamleider aanwezig zijn om jullie aan elkaar voor te stellen. Als de eerste afspraak goed verloopt, zal je daarna zelf het contact onderhouden.

Wat als het niet bevalt?

Het kan gebeuren dat het niet klikt tussen jou en je maatje. Zowel jij als je maatje kan bij de teamleider aangeven dat het niet klikt. Als besloten wordt om het contact te beëindigen kan je in overleg met de teamleider beslissen om een nieuwe match te laten maken.

Wat zijn de verwachtingen van de asielzoekers?

De deelnemers aan het maatjesproject weten dat met het project alleen sociaal contact wordt geboden. Wanneer een asielzoeker zich aanmeldt voor het maatjesproject wordt een intakegesprek gehouden. Tijdens dit gesprek wordt besproken waarom iemand zich aanmeldt, wat het Cocktail maatjesproject precies inhoudt en wat het niet inhoudt.

Hoe zit het met de financiën?

Het maatje zijn is een vrijwilligersfunctie en je ontvangt hier geen financiële compensatie voor. Soms zijn er kleine bedragen beschikbaar voor reiskostenvergoedingen of een vergoeding van de kosten die gemaakt worden, bijvoorbeeld drankjes. Vraag de coördinator of teamleider of er vergoedingen beschikbaar zijn. Vluchtelingen moeten rondkomen van een kleine toelage en hebben weinig geld te besteden. Houd hier rekening mee bij het plannen van een activiteit.

Hoe moet ik omgaan met eventuele problemen?

Het kan gebeuren dat je in het maatjescontact geconfronteerd wordt met verschillende problemen. Bijvoorbeeld een moeilijk lopende asielprocedure, trauma’s, cultuurverschillen of claimgedrag. Dit kan je bespreken met de coördinator of teamleider, en tijdens de intervisie bijeenkomsten.

COC Nederland ondersteunt de verschillende maatjesprojecten door trainingen aan te bieden aan teamleiders en buddy’s. Wanneer er weer een training zal plaatsvinden, zal de coördinator of teamleider je hiervan op de hoogte stellen.

 

Zie ook: Algemene informatie Cocktailprojecten in Nederland