Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
2016: EuroPride in Amsterdam
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

Meer maatregelen nodig voor transgender emancipatie

9 mei 2017 -

COC Nederland roept de regering op tot aanvullende maatregelen ter bevordering van transgender emancipatie. Met de oproep regeert de LHBTI-belangenorganisatie op de zorgelijke conclusies uit het rapport Transgender personen in Nederland van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Uit het SCP-rapport blijkt dat de sociaaleconomische positie van transpersonen achterblijft. Transgenders hebben vaker een lager inkomen dan gemiddeld (53% onder transpersonen, 30% gemiddeld). Ook heeft de groep drie tot vijf keer vaker een bijstands-, werkeloosheids- of andere uitkering. Vooroordelen over transpersonen vormen volgens het SCP mogelijk een verklaring voor die situatie.

‘Heel zorgelijk,’ zegt COC-voorzitter Tanja Ineke over de SCP-cijfers. ‘De achterstand op de arbeidsmarkt laat zien dat vooroordelen en discriminatie een volwaardige deelname van transpersonen aan de maatschappij vaak nog in de weg staan. Dat moet snel veranderen.’  

Wettelijk discriminatieverbod en transitieverlof

Het COC bepleit, net als Transgender Netwerk Nederland (TNN), dat in de Algemene wet gelijke behandeling een expliciet verbod op transgenderdiscriminatie wordt opgenomen. Ook bepleiten de beide belangenorganisaties dat er een wettelijk recht op ‘transitieverlof’ komt. Door zo’n verlof zal de transitie voor zowel transpersonen als werkgevers naar verwachting soepeler verlopen.

Verder pleiten COC en TNN voor kortere wachtlijsten voor transgenderzorg en voor vergoeding van alle behandelingen. Dat bevordert het welzijn van transpersonen en helpt maatschappelijke uitval te voorkomen. De beide organisaties willen dat scholen in de verplichte lessen over seksuele diversiteit vaker aandacht besteden aan acceptatie van transgenders.

Onveiligheid en eenzaamheid

Uit het SCP-onderzoek blijkt ook dat transgenders vaker last hebben van onveiligheid, eenzaamheid, psychische problemen en suïcidaliteit. Transgenders zijn vaker alleenstaand (50%, tegenover 17% gemiddeld) en vaker ongetrouwd (44%, tegenover 14% gemiddeld). Het SCP stelt dat de situatie van transpersonen in Nederland beter onderzocht kan worden als het onderwerp wordt meegenomen in grootschalige bevolkingsonderzoeken als de Veiligheidsmonitor en de Gezondheidsenquête. Het COC roept de regering op om aan dit verzoek gehoor te geven.

Optimaliseer transgenderwet

Uit het SCP onderzoek blijkt verder dat er sprake is van een explosieve stijging van het aantal personen dat de officiële geslachtsregistratie laat wijzigen: van ca. 80 per jaar in de periode 2007-2014 naar 770 personen per jaar in 2015. Als verklaring geeft het SCP de introductie van de transgenderwet, die in 2014 op aandringen van COC en TNN tot stand kwam. Daardoor werd de wijziging van geslachtsregistratie veel eenvoudiger.  

Het COC is gelukkig dat zoveel mensen van de nieuwe wet gebruik maken. Wel bepleiten zowel COC als TNN dat de minimumleeftijd voor wijziging van geslachtsregistratie uit wet verdwijnt. Nu mogen alleen transpersonen van zestien jaar of ouder hun geslachtregistratie wijzigen, terwijl die behoefte ook bij jongere transgenders bestaat. Ook bepleiten COC en TNN afschaffing van de zogenaamde ‘deskundigenverklaring’ die nu nog nodig is voor wijziging van de geslachtsregistratie. De belangenorganisaties vinden dat transpersonen prima zelf kunnen bepalen welke geslachtsregistratie het beste bij ze past. Zowel COC als TNN willen dat officiële geslachtsregistratie uiteindelijk helemaal wordt afgeschaft.

 

Zie hier het volledige rapport van het SCP.

[Tekst: COC NL/SCP | Beeld: SCP]

Categorie:
Transgender
Tags:
, , , , , , ,


  • Recente berichten