Wij zijn er voor Amsterdam en omstreken.

2021: COC Amsterdam bestaat 75 jaar!
5 december 2015: Amsterdam vangt LHBT-vluchtelingen die daaraan behoefte hebben apart op.
30 augustus 2015: Amsterdam schaft verplichte geslachtsregistratie op gemeentelijke formulieren af
1 maart 2023: Op 1 maart ondertekenden 14 partijen het provinciaal regenboogstembus akkoord 2023.
2014: oprichting van AmsterdamPinkPanel, een onderzoekspanel voor veiligheid van LHBT Amsterdammers
8 april 2013: groot protest in Amsterdam tijdens bezoek Poetin
1 april 2016: Amsterdam viert 15 jaar homohuwelijk met I Amsterdam in regenboogkleuren
2015: start Cocktail, maatjesproject voor LHBT asielzoekers in Amsterdam en Almere
2016: EuroPride in Amsterdam
2016; COC Amsterdam e.o. bestaat zeventig jaar!
2013: COC Amsterdam e.o presenteert het RAINBOW-project: een nieuw lespakket voor voorlichting op scholen

Doe mee!

Op verschillende manieren kun jij helpen om onze activiteiten in Amsterdam en omgeving mogelijk te maken, voor nu en de toekomst.

Steun COC

LHBTIQ+ rolmodellen: goede vrienden en Ellie Lust meest populair

16 oktober 2018 -

Het thema ‘Heroes’ van Pride afgelopen jaar kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Helden, of wanneer je het iets losser vertaalt naar rolmodellen, spelen een grote rol in de samenleving. Ze inspireren, motiveren en bieden troost in het omgaan met moeilijke situaties. Vooral voor minderheden en bevolkingsgroepen met een ‘moeilijkere positie’ zijn rolmodellen erg belangrijk. Om erachter te komen hoe belangrijk rolmodellen zijn binnen de LHBTIQ+ gemeenschap, startte COC Amsterdam in samenwerking met de UVA in oktober 2017 een onderzoek. Met behulp van het AmsterdamPinkPanel werd gekeken naar de verschillende soorten rolmodellen die LHBTIQ+ers hebben en de waarde die aan hen wordt toegekend.

Voor wie zijn de rolmodellen belangrijk

Van de ondervraagden gaf 26% aan op dit moment een rolmodel in hun leven te hebben. Vooral de jongere LHBTIQ-ers hebben vaak een rolmodel. Hoe jonger de respondent, des te groter de kans dat hij/zij een rolmodel heeft. Daarbij zijn het vooral vrouwen en transgenders die opkijken naar een rolmodel, zowel in hun jeugd als in hun huidige levensfase.

De rol van het rolmodel

De waarde van rolmodellen binnen de gemeenschap ligt vooral in de functie die door hen wordt vervuld. Op nummer een staat het helpen opbouwen en onderhouden van zelfvertrouwen, gevolgd door het creëren/ontdekken van de eigen identiteit en het inspireren om andere dingen te doen.

Het type rolmodel

BN’ers en internationale beroemdheden zijn de meest populaire rolmodellen voor de gemeenschap, zowel tijdens de jeugd als er na. Ellie Lust wordt het meest genoemd wanneer er wordt gevraagd naar Bekende Nederlanders. Wat opvalt is dat goede vrienden/vriendinnen ook vaak de functie van rolmodel vervullen. Deze groep wordt het op een na vaakst genoemd wanneer er wordt gevraagd naar huidige rolmodellen.In hun jeugd speelden vrienden/vriendinnen een minder grote rol. Ouders worden amper bestempeld als rolmodel. Dit is wellicht niet heel verrassend aangezien 90% van de respondenten aangaf op te kijken naar een rolmodel buiten zijn/haar directe familie.

Achtergrond rolmodel

De achtergrond van rolmodellen lijkt belangrijk. Maar liefst 80% van alle ondervraagden geeft aan dat hun huidige rolmodel iemand uit de LHBTIQ+ gemeenschap is.  Daarbij is het ook nog eens zo dat voor degene die een rolmodel binnen de LHBTIQ+ gemeenschap hebben, zij daar bewust voor gekozen hebben.

Dit onderzoek werd in oktober 2017 uitgevoerd onder 508 respondenten. De volledige resultaten van het onderzoek zijn geïllustreerd in deze infographic.

 

Categorie:
Cultuur
Tags:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


  • Recente berichten